Spring naar inhoud

Alternatieven – Neusspray

Voor een celon of conchotomie bestaan alternatieven. Dit zijn andere technieken voor neusschelpverkleiningen of het gebruik van neussprays.

Laser methode
Diverse vormen van laser (cO2, diode, argon, KTP) worden gebruikt om de neusschelpen te verkleinen. Deze methodes worden niet vaak in Nederland gebruikt; de ingreep kost meer tijd en precisie. Het gebruik van laser is zeer specialistisch en kan, evenals conchotomie en celon ook schade aan de neusschelpen opleveren. Bij gedegen gebruik is de de CO2 laser het meest veilig van alle lasermethodes.

Een microdebrider

Microdebrider
De microdebrider is een soort frees, bedoeld om zacht weefsel mee te verwijderen. Op het opzet stuk zitten kleine zachte maaltandjes die het weefsel weghakken. Er word een snee in de neusschelp gemaakt waarna de arts met de microdebrider in de neusschelp het teveel aan weefsel weghaalt. Deze methode is ook niet onfeilbaar; er zijn mensen die ENS kregen na een neusschelpverkleining met de microdebrider.

Verschillende soorten neussprays
Een neusspray kan een alternatief voor een neusschelpverkleining zijn. Hier zijn verschillende soorten van, met allen voor en nadelen. We gaan nu in op de neussprays en hun werking.

Baby Neusspray: zoutoplossing
Deze neusspray is de lichtste vorm van een neusspray tegen neusverstopping. Het is een lichte zoutoplossing, waardoor vocht aan het slijmvlies word onttrokken en het volume ervan daardoor afneemt. In het geval van een verkoudheid is het een handig middel om neusverstopping tegen te gaan. Langdurig gebruik onttrekt echter stelselmatig vocht uit het slijmvlies. Als reactie hierop kan het slijmvlies op den duur verdikt raken. Dit kan hypertrofische neusschelpen tot gevolg hebben. Baby neusspray kan een hulpmiddel zijn bij een verstopte neus als gevolg van hooikoorts. Het bevat echter geen anti histamine.

Neusspray met xylometazoline
Deze variant van een neusspray is een krachtig middel tegen een verstopte neus. De stof xylometazoline is een vasoconstrictor, wat wil zeggen dat de stof de bloedvaten in weefsel vernauwd. Hierdoor remt het de doorbloeding van het neusslijmvlies, waardoor het volume inkrimpt. Het is een krachtige neusspray die heel effectief werkt. De nadelen ervan zijn groot. Is de xylometazoline uitgewerkt, dan stroomt er als reactie daarom extra veel bloed naar het slijmvlies. Daardoor zwelt het slijmvlies weer op en is er een nieuwe dosis nodig. Langdurig gebruik betekend dat weefsels langdurig slecht doorbloed zijn. Hierdoor kunnen de weefsels afsterven. Dit kan zelfs neustussenschot perforatie tot gevolg hebben. Vooral kinderen moeten omdat hun kraakbeen nog zacht is daarom geen neusspray met xylometazoline gebruiken en volwassenen alleen in noodgevallen.

Neusspray tegen hooikoorts
In normale neussprays zitten geen stoffen die de histamine aanmaak remmen. Histamine is een stof die vrijkomt bij hooikoorts. In neussprays tegen hooikoorts zitten deze stoffen wel. Sommigen bevatten daarnaast ook zoutoplossing. Er zijn ook neussprays tegen hooikoorts die alleen de anti histamine stof bevatten. Deze neussprays zijn het beste tegen verstoppingen van de neus die met hooikoorts te maken hebben. De neus kan niet afhankelijk worden van de zoutoplossing of de xylometazoline.

Lees de volgende pagina:
Waarom nadenken belangrijk is Neustussenschot operaties