Spring naar inhoud

Alternatieven – Neusspray

Er bestaan vele alternatieven voor het ondergaan van een neusschelpverkleining. Op deze pagina beschrijven we wat middeltjes en technieken die u kunt toepassen om uw verstopte neusklachten zelf te verbeteren.

Een hoger kussen
Iets heel eenvoudigs en erg werkzaam bij een neusverstopping is een hoger kussen in bed. Doordat uw hoofd meer verticaal ligt, drukken de weefsels minder op elkaar dan wanneer uw hoofd horizontaal ligt.
Een hoger kussen is met name geschikt voor af en toe optredende verstoppingen. Experimenteer met de hoogte en ook met de hardheid van een kussen: hele zachte kussens die heel hoog zijn werken minder goed dan een iets steviger kussen, alleen uw nek moet geen zeer gaan doen natuurlijk.

Stomen
In het geval van verkoudheden is stomen een beproefde methode. Het is niet de makkelijkste techniek en niet geschikt voor dagelijks gebruik vanwege dat gedoe met kokend water enzo. Men heeft nodig: een teiltje of kom, een handdoek, kokend water en bij voorkeur menthol etherische olie of iets dergelijks. Giet het water in de teil, ga erboven hangen met uw gezicht en doe de handdoek over uw hoofd. Blijf er een paar minuten boven hangen. U kunt er menthol etherische olie indoen, of muntbladeren, tijm of rozemarijn, allerlei frisse kruiden. Maar alleen water werkt ook.

De stoom maakt de neus weer open
Acupressuur/Shiatsu punten

Iets wat heel eenvoudig, snel, goedkoop en effectief is (vooral als je in bed ligt) is het activeren van bepaalde punten op het gezicht en neus. Op de foto's staan de punten aangegeven. Zet tegen deze punten tegelijkertijd je vingers (wijsvingerpunten of middelvinger) en duw heel erg hard op deze punten. Houd de druk er 20 seconden op en laat dan langzaam los. Experimenteer een beetje met de punten, bij sommige mensen zit het punt net een mm meer of minder naar de buitenkant. Voor een verstopte neus zijn de punten hoog op de neus bij de ogen erg geschikt.

Shiatsu punten voor neusverstopping

Natuurlijke geneeswijzen
Veel mensen staan hier sceptisch tegenover. Zoiets kan nooit werken...
Wij hebben de ervaring dat dit wél zo is.
De verstopte neus komt ergens vandaan. Er is onbalans in het lichaam en 1 geneesmethode die dit oplost is Traditionele Chinese Geneeskunde, oftewel TCG.
Door een kruidenthee kuur te nemen, kunnen sommige neusverstoppingsklachten van binnen uit worden aangepakt. Een paar weken vieze thee slurpen is in plaats van een operatie met risico's, zeker de moeite waard. Sommige bedrijven werken met acupunctuur; wij vinden zelf de chinese acupunctuur niet goed, maar kruiden over het algemeen wel.
Door het hele land zitten chinese geneeskunde centra, gebruik google om er 1 in uw regio te vinden. Onderaan deze pagina staan bedrijven waar wij ervaring mee hebben.

Waarom zetten we dit hier neer?
Is deze website soms verkapte reclame van een bedrijf?
Nee, wij krijgen geen geld, van niemand, en zijn compleet onafhankelijk.
Wij verkopen geen spullen.

Spoelen met een rhinohorn
Het woord Rhino doet denken aan een neushoorn, en dat is precies wat dit is. De hoorn kan met lauw water en zout gevuld worden. U zet het smalle uiteinde tegen uw neus en spoelt hiermee uw neus. Er zijn handleidingen en filmpjes van te vinden; in de verpakking zit ook een uitgebreide handleiding. Het is schadeloos en maakt uw neus goed schoon aan de binnenkant. Een soort grote beurt voor uw neus. Niet echt handig voor onderweg, maar thuis kunt u er veel profijt van hebben.

De Rhinohorn

Verschillende soorten neussprays
Een neusspray kan een alternatief voor een neusschelpverkleining zijn. Hier zijn verschillende soorten van, met allen voor en nadelen. We gaan nu in op de neussprays en hun werking.

Baby Neusspray: zoutoplossing
Deze neusspray is de lichtste vorm van een neusspray tegen neusverstopping. Het is een lichte zoutoplossing, waardoor vocht aan het slijmvlies word onttrokken en het volume ervan daardoor afneemt. In het geval van een verkoudheid is het een handig middel om neusverstopping tegen te gaan. Langdurig gebruik onttrekt echter stelselmatig vocht uit het slijmvlies. Als reactie hierop kan het slijmvlies op den duur verdikt raken. Dit kan hypertrofische neusschelpen tot gevolg hebben. Baby neusspray kan een hulpmiddel zijn bij een verstopte neus als gevolg van hooikoorts. Het bevat echter geen anti histamine.
Toch is een baby neusspray nog de beste keuze.

Neusspray met xylometazoline
Deze variant van een neusspray is een krachtig middel tegen een verstopte neus. De stof xylometazoline is een vasoconstrictor, wat wil zeggen dat de stof de bloedvaten in weefsel vernauwd. Hierdoor remt het de doorbloeding van het neusslijmvlies, waardoor het volume inkrimpt. Het is een krachtige neusspray die heel effectief werkt. De nadelen ervan zijn jammer genoeg groot.

Verslaving + schadelijke effecten
Is de xylometazoline uitgewerkt, dan stroomt er als reactie daarom extra veel bloed naar het slijmvlies. Daardoor zwelt het slijmvlies weer op en is er een nieuwe dosis nodig. Daarnaast bevatten deze neussprays stoffen (BKC) waardoor neusschelp hypertrofie kan ontstaan. Dat is een reactie daarop, naast dat de neus aan de spray verslaafd word. Zo houd de verslavingscirkel zich in stand en mogelijkerwijs leid de spray zelfs tot een gang naar de KNO arts voor een neusschelpverkleining, door de ontstane hypertrofie. Langdurig gebruik betekent ook dat weefsels langdurig slecht doorbloed zijn. Hierdoor kunnen de weefsels afsterven. Dit kan zelfs neustussenschot perforatie tot gevolg hebben.

Kraakbeen perforatie kinderen
Vooral kinderen moeten omdat hun kraakbeen nog zacht is daarom geen neusspray met xylometazoline gebruiken; wij kennen patiënten bij wie hun geperforeerde neustussenschot wat ze opliepen als kind door deze neusspray uiteindelijk tot een neusschelpverkleining met hierna ENS heeft geleid. Volwassenen moeten de spray alleen in uiterste noodgevallen gebruiken, wegens verslavingsrisico en schadelijke effecten.
We raden deze neusspray dus niet aan, maar juist af.

Neusspray tegen hooikoorts
In normale neussprays zitten geen stoffen die de histamine aanmaak remmen. Histamine is een stof die vrijkomt bij hooikoorts. In neussprays tegen hooikoorts zitten deze stoffen wel. Sommigen bevatten daarnaast ook zoutoplossing. Er zijn ook neussprays tegen hooikoorts die alleen de anti histamine stof bevatten. Deze neussprays zijn het beste tegen verstoppingen van de neus die met hooikoorts te maken hebben. De neus kan niet afhankelijk worden van de zoutoplossing maar wel van de xylometazoline.

Hyaluronzuur spray tegen uitdroging
Sprays met zout water en zout water in het algemeen helpen wel tegen neusverstopping, echter drogen zij het slijmvlies van de neus uit. Om dit te compenseren zou u kunnen overwegen om zelf hyaluronzuur spray te maken en dit in de neus te spuiten. Bijvoorbeeld een half uurtje na de spray met zout water of andere neusspray.
Zo houd u uw slijmvlies gezond en is de neus door de werkzame stoffen in de andere sprays weer lekker open. Op deze pagina staat hoe u dit kunt maken.

Genoeg alternatieven
Zoals u ziet zijn er voldoende alternatieven die u kunt toepassen op uw neus. Uw neus vergt misschien wat dagelijks onderhoud of het tijdelijk drinken van vieze kruidenthee, maar geloof ons maar; het is altijd nog beter dan het risico op schade door een neusoperatie die achteraf niet nodig bleek te zijn.

Natuurlijke geneeswijzen centra: ervaring
Wij zijn voor onze ENS klachten bij diverse centra geweest. ENS is het tegenovergestelde van een verstopte neus, maar we hebben met veel mensen gesproken die voor hun neusverstoppingsklachten ook bij deze centra zijn geweest.
Bij acupuncturist Yang hebben wij goede ervaringen met neuspoeder ter bestrijding van ENS.
Met de kunde van deze therapeut is het zeker mogelijk om verstoppingsklachten ook te bestrijden:
https://www.acupuncturist-yang.nl/
Gevestigd in Hilversum.
Er zijn diverse behandelingen mogelijk, waaronder kruidentherapie, acupunctuur en gezondheidsadvies.

Omdat we niemand verlichting van klachten willen onthouden plaatsen we hier een bedrijf wat ook iets werkzaams heeft:
https://www.lingzhi.nl/
Zij hebben een neuspoeder wat goed helpt bij verstopte neuzen. Dit poeder word in de neus verstoven. Het werkt echt, ook op de lange termijn.
Het poeder helpt voor ENS ook, alleen moet je het dagelijks nemen en ze geven het niet mee naar huis. Omdat wij dit ethisch onacceptabel vinden (gezien de lijdensdruk van ENS) staan wij als persoon heel negatief tegenover dit bedrijf. Echter kan het poeder wél helpen voor neusverstopping, en omdat zo'n kuur altijd nog beter is dan een operatie met ernstige risico's, verstrekken we toch deze informatie.

Acupunctuur:
Persoonlijk vinden wij chinese acupunctuur niet zo goed. Het helpt wel, alleen niet lang en er zijn andere acupunctuur vormen die effectiever zijn. Bijvoorbeeld bij:
http://www.acupunctuurvisnja.nl/
Visnja is een vrouw met een gouden hart én past een acupunctuur techniek toe die veel uitgebreider is dan de chinese variant. Hierdoor is deze beter en langduriger werkzaam.
Als je voor acupunctuur gaat, zouden we dit bedrijf aanbevelen.
Woon je in de buurt van Elst dan is het een aanrader.

Neusspullen kopen
Op deze website:
https://neus.nu/winkel/
Zijn diverse neusspullen te koop. Wij raden u de spray met xylometazoline dus af, maar verder staat er misschien iets tussen wat voor u behulpzaam kan zijn, zoals neusspreiders om bijvoorbeeld 's nachts te dragen.
(Wij hebben geen commerciële overeenkomst met deze website)

Hits: 8159

Lees de volgende pagina:
Waarom nadenken belangrijk is De ENS X-Files