Spring naar inhoud

Cosmetisch

Nose Job
Cosmetische chirurgie, oftewel een operatie die bedoeld is om de esthetische vorm van de neus te verbeteren is een veel voorkomende vorm van neusoperatie. Er is geen onderdeel van het menselijk lichaam dat zo'n vitale functie heeft, wat wegens esthetische redenen vaak chirurgische ingrepen ondergaat. De uitwendige neus vormt ook de behuizing voor de inwendige neusorganen. Het ligt daarom voor de hand dat een uitwendige vormverandering ook de functionaliteit van de neus gaat beïnvloedden. Als het formaat of de belijning aan de buitenzijde word aangepast, veranderd vaak ook de functionele binnenzijde van de neus en daarmee dus de luchtregulatie en ademhalingsbeleving. Natuurlijk houd de plastisch chirurg zoveel mogelijk rekening met de functionaliteit, echter kan deze van te voren onmogelijk voorspellen hoe uw ademhaling aan gaat voelen na de operatie.

Het verkleinen van de neusgaten

Mooi versus functie
Een voorbeeld: de neusgaten hebben een functie; de lucht komt er namelijk door naar binnen. Hoe de neusgaten eruit zien, maakt voor deze functie niet uit. Ze moeten er zitten en de vorm en grootte is niet zo ontworpen omdat dit optisch gezien wenselijk is. Erg grote neusgaten vinden sommige mensen niet mooi, vooral niet als de gaten een beetje opgetrokken zijn en je er tegen aankijkt. In esthetisch opzicht zijn de grote neusgaten misschien onwenselijk, de grote gaten zijn wel handig. De lucht heeft immers veel ruimte om naar binnen te gaan en word niet belemmerd doordat de neusgaten vanwege hun formaat de lucht tegenhouden. Er is eenvoudig iets aan de grote neusgaten te doen: een klein driehoekje wegsnijden en klaar is kees. Alleen...er bestaat een kans dat de lucht door de kleinere gaten minder makkelijk naar binnen kan. De esthetische operatie heeft zo de functionaliteit van de neus veranderd.

Een voorbeeld van een neusgaten verkleining. Gezien de lach op haar gezicht is de mevrouw blij met het resultaat; maar als de consequentie is dat ze vanwege ademtekort nooit meer een sprintje naar de bus kan trekken of weg kan rennen voor een belager in een donker steegje, zou het toch niet zo leuk zijn.


Size matters
Dit is een klein voorbeeld, van hoe een esthetische aanpassing invloed heeft op de functionaliteit. Zo werkt het voor de gehele neus; er zijn vele gebieden die kunnen en moeten worden aangepast om een vorm of grootte verandering te kunnen bewerkstelligen.
Daarom is het een verstandig idee om u te verdiepen in wat de cosmetische operatie precies in gaat houden en hoe uw mooiere neus uw functionele neus kan gaan beïnvloedden.
Maar eerst nog even dit:

Waarom willen we het eigenlijk, een mooie neus?

Het antwoord is; vanwege de Gulden Snede, oftewel Sectio Divina Proportia.
Onze hersenen zijn erop ingericht deze ideale verhoudingen te zoeken in alles wat we zien. Iets wat voldoet aan de Gulden Snede vinden we daarom mooi en iets wat dit niet doet, minder mooi. De verhouding is:
het GROOTSTE van de twee delen verhoud zich tot het KLEINSTE,
zoals het GEHELE LIJNSTUK zich verhoud tot het GROOTSTE.
Voor de neus geld dit dus ook; wijkt onze neus af van de gulden snede,
dan overwegen we soms een bezoek aan de plastisch chirurg
.

We geven nu een overzicht van enkele veel voorkomende aanpassingen; hoe deze worden toegepast en de mogelijke gevolgen voor de functionele neus.


Deze neus is kleiner gemaakt.
Hij ziet er mooier uit, maar werkt hij nog even goed?
Dat kun je aan de buitenkant niet zien.....

Alles wat je kleiner maakt, daar kan de lucht minder goed doorheen.
Hetzelfde geld voor het versmallen van de neus. Dit is vrij eenvoudig te realiseren, maar men moet er rekening mee houden dat de lucht iets moeilijker naar binnen kan gaan en de neus zodoende verstopt kan komen te zitten. Het uitwendige kraakbeen komt strakker op het septum en de neusholtes te liggen, waardoor weefsels daarop kunnen gaan drukken. Om dit te verhelpen worden soms lagere gelegen weefsels zoals de neusschelpen tijdens de operatie op voorhand verkleind. Soms word daarom (ongevraagd) op voorhand een neusschelpverkleining uitgevoerd bij een cosmetische operatie. Bespreek heel goed van te voren met uw arts wat hij of zij voor u in gedachten heeft. Wij raden u aan om van een neusschelpverkleining op voorhand af te zien; krijgt u toch last, ga dan naar een neusschelpspecialist later.

Veel voorkomende klachten na cosmetische operatie

Hits: 1117

Lees de volgende pagina:
Over deze website Nasal valve collapse