Spring naar inhoud

Neusziektes

Er zijn diverse neusziektes die kunnen ontstaan door een natuurlijke oorzaak. In dit menu geven we een overzicht van deze neusziektes.

Atrofische Rhinitis

Bij deze neusziekte verschrompelt het buitenste neusslijmvlies op diverse plaatsen in de neus. De verschompeling, de atrofie, vreet zich een weg naar binnen en tast ook de onderliggende zwellichamen, kraakbeen en bot stucturen aan. Er zijn diverse stadia, waarbij alleen de aantasting van het slijmvlies de minst erge is, hoewel een droog en niet goed werkend neusslijmvlies vervelend aan kan voelen voor de patiënt.
De oorzaken van AR zijn divers. Het kan spontaan ontstaan, soms vanwege erfelijke oorzaken. Maar ook een infectie kan de reden voor het ontstaan zijn. Een andere reden is een chirurgische ingreep, en de naam is dan anders; secundaire atrofische rhinitis en/of ENS.
Atrofische rhinitis begint bij het buitenste neusslijmvlies. Er kunnen dikke, stinkende korsten ontstaan, meestal bij de variaties rhinoscleroma en ozena worden genoemd.
De bacterie die deze infectie/ontstekingen veroorzaakt heet Klebsiella. Deze bacterie komt ook in darmen voor en levert daar geen problemen op. Op andere plaatsen, zoals de neus of op wonden, kan Klebisella ontstekingen veroorzaken. Er is zelfs een variant, Klebsiella Oxa-48, die resistent is voor alle soorten antibiotica.

Ziektebeeld Atrofische Rhinitis
Het neusslijmvlies raakt ontstoken. Dit hoeft niet pijnlijk te zijn. Soms is het onmerkbaar, maar soms komen er stinkende, vieze korsten in de neus. Het slijmvlies verhard zich door de specifieke onstekings-soort en sterft af. De patiënt merkt eerst een onaangenaam gevoel in de neus. Droogte, mogelijk pijn door de luchtstroom, en soms juist verstoppingen door de korsten. In een later stadium het gevoel van verstopping doordat de zenuwen zijn afgestorven die de lucht waarnemen. Dit is paradoxale obstructie. De neusholte word op den duur steeds wijder door het afsterven van het slijmvlies; de patiënt krijgt meer lucht binnen en het gevoel van een lege neus. Het mechanisme vreet zich verder naar binnen. De zwellichamen van de neusschelpen en het septum worden aangetast; eerst ontstoken, daarna afsterven. Het verloopt van kwaad tot erger. Wanneer de neusschelpen zijn aangetast, word de ziekte het ergst. De neusschelpen reguleren de lucht, en het slijmvlies word nog droger en geneest slechter als er teveel lucht binnenkomt. In een nog later stadium wordt ook het septum en het andere kraakbeen aangetast. Het kraakbeen sterft af. Dit komt ten eerste doordat het omliggende slijmvlies, wat het kraakbeen 'levend' houd al is afgestorven. Ten tweede omdat het kraakbeen als het ware word opgegeten door de ontsteking. Dit kan de neus een misvormt uiterlijk geven; zonder septum stort de neus in het midden in. Er ontstaat dan een zadelneus.

Oorzaken
Er zijn diverse oorzaken voor het ontstaan van Atrofische Rhinitis.
Door slechte omstandigheden kan de bacterie klebisella vat krijgen op het neusslijmvlies en de ziekte doen beginnen. Een ongezond werkklimaat; het inademen van slechte dampen, werken in mijnen, chemische fabrieken, etc kan AR tot gevolg hebben. Maar ook slechte hygiëne, of zanderige of warme omgeving kunnen een rol spelen. In Afrika komt het ook voor bijvoorbeeld, als mensen zich slecht kunnen wassen en er geen water is. De bacterie klebisella krijgt, doordat de omstandigheden ongezond zijn voor het neusslijmvlies, de kans om ontstekingen te veroorzaken. Verder is het gebruik van neusspray met xylometazoline soms een oorzaak; het slijmvlies word ongezond waardoor de klebisella bacterie grip krijgt.
Daarnaast zijn operaties soms een oorzaak; het neusslijmvlies geneest niet goed, wordt zwak en dán krijgt klebisella vat. Dit is dus iets anders dan een te wijd geworden neusholte na een operatie; atrofische rhinitis is echt de onstekingsvariant van het neusslijmvlies, die van buiten naar binnen gradationeel de neus afbreekt/atrofie veroorzaakt.

Stadia
Gradatie 1: het neusslijmvlies raakt ontstoken.
Gradatie 2: er ontstaan korsten in de neus. Dit hoeft niet altijd te gebeuren, maar vaak wel.
Gradatie 3: het neusslijmvlies verhard zich en sterft af; de atrofie begint.
Gradatie 4: de neus word wijder aan de binnenkant; de neusschelpen werken niet meer
Gradatie 5: de kraakbeen structuren worden aangetast en sterven af; het kraakbeen verdwijnt.
Gradatie 6: de neus ziet er ook uitwendig misvormt uit

Lijdensdruk
Er staat hier omschreven hoe het medisch gezien werkt, wat niets zegt over het onaangename gevoel met ademen wat deze ziekte met zich meebrengt. Een droge neus hebben is erg onaangenaam. De neus word niet meer verwarmt, stofjes worden niet meer afgevoerd, de lucht word minder goed waargenomen, het geeft een heel vervelend gevoel. Koude lucht in de neus is pijnlijk en vervelend. Dikke korsten hebben die de neus verstoppen is erg onaangenaam, evenals een stinkende geur die IN de neus zelf zit. De korsten maken wel dat de lucht minder koud aanvoelt, maar het is verder natuurlijk niet erg prettig. Een ontstoken neusslijmvlies kan ook pijnlijk aanvoelen, stel je maar eens voor dat je PIJN hebt met elke ademhaling. En dan, de steeds wijder wordende neus, is het ergste; een duizelig gevoel met ademen, teveel lucht binnen krijgen wat je niet kunt controleren, dit geeft een enorme lijdensdruk. Daarna, de zenuwen die afsterven; de lucht word niet meer gevoeld, waardoor de patiënt zich gejaagd en overspannen gaat voelen. Normaal gesproken kalmeert de luchtstroom het autonome zenuwstelsel, waar je niets van merkt totdat het weg is. Dan voelen mensen zich NIET meer lekker. En dan wordt het septum weggevreten; ademen word NOG onaangenamer, en de neus ziet er raar uit. Een hele vervelende ziekte dus.

Behandelmogelijkheden
Hoe eerder atrofische rhinitis word vastgesteld, hoe beter. Met antibiotica kan de ziekte worden gestopt. Under construction..

Hits: 3096

Lees de volgende pagina:
Uw hulp: doneren Neusproblemen