Spring naar inhoud

Conchotomie

Bij een conchotomie word een vergrote neusschelp kleiner geknipt of gesneden. Met een schaarvormig chirurgisch instument word de neusschelp bijgeknipt tot een kleinere grootte en vorm. Vaak word ook een stuk bot waar de neusschelp aan vast zit verwijderd. Het is een rigoreuse methode om de neusschelpen te verkleinen. Er verdwijnt over het algemeen overmatig veel weefsel en slijmvlies door deze ingreep. De operatie vind meestal onder narcose plaats.

Conchotomie schaar

Nazorg
Na een conchotomie worden er tampons in de neus geplaatst, die enkele dagen blijven zitten. Zijn deze eenmaal verwijderd, dan gaan de afgeknipte neusschelpen genezen. Dit duurt ongeveer 2 weken. Patiënten moeten de neus spoelen met zout water en zalf aanbrengen in de neus. De meest voorkomende complicatie die vermeld word in de ziekenhuisfolders is een nabloeding of een infectie.

Soorten conchotomie
Alle neusschelpverkleiningen waarbij weefsel word weggeknipt of gesneden, vallen onder conchotomie. De meest eenvoudige methode is het rechtstandig afknippen van het neusschelpweefsel inclusief het slijmvlies. Dit kan op de gehele neusschelp of een gedeelte worden toegepast. Daarnaast kan ook eerst het slijmvlies worden opengesneden, waarna het onderliggende weefsel verwijderd word. Zo blijft het slijmvlies beter intact.

Risico's van conchotomie
Door het afknippen van de neusschelp veranderd de airflow in de neus. Het slijmvlies van de neusschelp raakt beschadigd na een conchotomie.
Dit hersteld zich niet altijd goed. Teveel neusschelpweefsel verwijderen veroorzaakt een te grote luchttoevoer in de neus. Een ernstige aandoening die zich na de operatie kan ontwikkelen is het Empty Nose Syndrome. Deze iatrogene aandoening kan zich na alle vormen van neusschelpverkleining ontwikkelen. De conchotomie is de ingreep waarbij de kans hierop het grootst is. Dit komt doordat het slijmvlies daadwerkelijk weg word geknipt, tesamen met veel weefsel en ook bot.

Alternatief
Tegenwoordig is er een alternatief voor een conchotomie, de celon behandeling. Met deze methode is een minimale verkleining van de neusschelpen mogelijk. Het andere voordeel van celon is dat het slijmvlies niet word weggeknipt. Voor de komst van celon was een conchotomie de enige manier om neusschelpen te verkleinen. Inmiddels zijn er veiligere en betere alternatieven, waardoor de riskante conchotomie overbodig is geworden. Helaas word deze gevaarlijke ingreep ondanks de betere en veiligere alternatieven nog steeds uitgevoerd.

Ongevraagde uitvoering
Het komt voor dat artsen tijdens een neusoperatie, bijvoorbeeld een septumcorrectie, ook een conchotomie uitvoeren. Dit doen ze als zij van mening zijn dat de neusschelpen te groot zijn en de patiënt zullen hinderen. Soms gebeurd dit zonder voorafgaand overleg met de patiënt. Indien deze later met onverklaarbare ademhalingsklachten te maken krijgt, word pas dan bekend dat de conchotomie is uitgevoerd.

Medische ontwikkelingen
De wetenschap is altijd in ontwikkeling. Er worden ontdekkingen gedaan die nieuw inzicht geven op eerder gedane ontdekkingen of behandelmethodes. Dit geld voor de gehele medische wereld. Soms duurt het een tijd voordat een oude methode word afgeschaft. De conchotomie kan worden afgeschaft; de methode is verouderd omdat er nieuwere en veiligere alternatieven zijn om neusschelpverkleiningen uit te voeren. Het totaal verwijderen van een lichaamsdeel omdat het problemen geeft, is behoorlijk rigoreus en niet nodig. Een ingegroeide teennagel word ook niet behandeld door het topje van te teen eraf te hakken.

Lees de volgende pagina:
Specialisten Veelgestelde vragen