Spring naar inhoud

Bijholte operatie FESS

Bijholte ontsteking
Een bijholte ontsteking kan ontstaan tijdens een verkoudheid.
Indien u pijn krijgt in uw voorhoofd of gezicht tijdens een verkoudheid is de kans groot dat een van deze bijholtes ontstoken zijn. Dit word ook wel sinusitis genoemd. Normaal gesproken horen vloeistoffen vanuit de holtes weg te kunnen vloeien. Indien er een blokkade optreed kunnen deze vloeistoffen niet weglopen. de holtes zijn dus gevuld met vocht vol bacteriën en die maken dat de weefsels in de holtes ontstoken raken.

Behandeling
Medicamenteuze behandeling hiervan bestaat veelal uit een antibiotica kuur. Dan worden de bacteriën doodgemaakt en hopelijk gaan de holtes vanzelf weer open, is de gedachte. Meestal helpt dit niet. Bij chronische sinusitis word er ook vaak een cortico steroïde neusspray voorgeschreven, zoals Flixonase.
Bij mensen met bijholte problemen kan er ook een drukkend gevoel achter de ogen aanwezig zijn en hoofdpijn. De ontsteking hoeft niet altijd bacteriologisch actief te zijn; de holtes kunnen gewoon vaak vol zitten met vloeistoffen die moeilijk weggaan, met of zonder actieve ontsteking. De weefsels kunnen zich verdikken. Hiervoor zou de Flixonase dan moeten helpen.

Neus Bijholte Operatie FESS
Wanneer de ontstekingen niet afnemen ondanks langdurige medicamenteuze behandeling, word er soms een operatie voorgesteld; een neus bijholte operatie, die FESS word genoemd. FESS staat voor Functional Endoscopic Sinus Surgery.
Met een endoscoop (mini camera) word in de neus gekeken en worden de bijholtes schoongemaakt, waarbij eventuele blokkades worden doorgeprikt. De bijholtes worden heropend, waardoor opgehoopte vloeistoffen weer kunnen worden afgevoerd. Dit heet een infundibulotomie. Soms worden de kanaaltjes en de holtes ook verwijd, waardoor in de toekomst minder snel blokkades en dus ontstekingen kunnen optreden. De naam voor deze procedure is ethmoidectomie.
Soms gaat de bijholteontsteking ook gepaard met poliep vorming. Deze poliepen worden dan ook verwijderd.

Uitvoering van de operatie
De operatie vind onder algehele narcose plaats. Er gaat een mini camera de neus in. Op een groot scherm ziet de arts de binnenkant van de neus en voert dan de operatie uit, terwijl hij op het scherm kijkt. De KNO chirurg kijkt alle holtes na en schraapt ze leeg met diverse instrumenten. Dit kunnen handmatige gereedschappen zijn of bijvoorbeeld elektrisch aangedreven boortjes en freesjes. De weefsels worden dunner gemaakt. Er word ook een soort scheerapparaat gebruikt, een soort schaafje. De naam van deze techniek is de shaving techniek. De weefsels waarmee de holtes bekleed zijn krijgen een behoorlijke opdonder. In het geval van poliepvorming worden de poliepen ook weggeknipt, gesneden en geschaafd. De slijmvliezen en weefsels zijn dus kaalgemaakt en hebben open wonden.
Na de operatie krijgt u neustampons in. Deze zijn heeeel lang en zitten diep in de neus. Dit zit erg onaangenaam na de operatie en vele patiënten vinden dit een van de ergste onderdelen van de operatie.

Een greep uit de mogelijkheden van endoscopisch te verrichten operatiesRisico's FESS operatie
De holtes liggen in de buurt van precaire en kwetsbare bot structuren, zoals de oogkassen en de schedelholte. Tijdens de operatie kan er door deze structuren heen worden geprikt. Er zit een heel dun wandje tussen de neus en het oog, waardoor er ook aan het oog schade kan ontstaan. Er kan ook een onopgemerkte bloeding optreden achter het oog.
Wanneer u dubbel ziet na de operatie moet u dit dus direct melden.
Aan alle structuren kan schade ontstaan wanneer er word uitgeschoten met een van de instrumenten. Door de trillingen van de instrumenten kan dit ook gebeuren. Er kunnen bloedingen optreden, die gestelpt moeten worden. Dit kan tijdens de operatie gebeuren, waardoor de bloeding een probleem gaat vormen voor het uitvoeren van de operatie.
Het is ook mogelijk dat er per ongeluk een gaatje ontstaat tussen de neus en de schedelholte. Hierna kan er hersenvlies ontsteking optreden. Als de zeefbeen holte word aangepakt kan er verlies van reuk optreden.
De risico's zijn dus: aantasten van zicht, hersenvlies ontsteking, verlies van reuk. In zeldzame gevallen kan er ook aangezichtspijn ontstaan.

Tijdens een FESS operatie worden soms ook de neusschelpen verwijderd of verkleind. Wegens de toch al pittige wijze waarop het neusslijmvlies word schoongeschraapt, is de kans dat er na het verkleinen of verwijderen van de neusschelpen Empty Nose Syndrome verhoogd.. Wij kennen minstens 2 patiënten die ENS hebben gekregen na een FESS operatie. Dit is dus geen direct gevolg van de FESS operatie maar van de tevens uitgevoerde conchotomie of celon.

Drainage van de voorhoofdsholten
In sommige gevallen helpen medicijnen of een FESS operatie niet om de verstopte holtes te bestrijden. In deze gevallen word er een sneetje tussen de wenkbrauwen gemaakt en worden er buisjes vanuit de voorhoofdsholtes naar deze opening gemaakt. De buisjes blijven daar zitten. De holtes kunnen via dit buisje ook gespoeld worden. Na 1 week worden de buisjes verwijderd.

Hits: 270

Lees de volgende pagina:
Veelgestelde vragen Home