Spring naar inhoud

Werking van de neus

De neus

De functie
De neus is een orgaan wat we hebben om adem mee te halen en om mee te ruiken. Deze functies zijn in 1 orgaan ingebouwd. De natuur heeft al onze organen ontworpen volgens een perfect design. In het geval van de neus bepaald het design dát neus zijn functies kan uitoefenen.

Uitwendige neus
De buitenzijde van de neus is een omgekeerde trechter die uit kraakbeen bestaat. Hierdoor is hij flexibel en tegen een stootje bestand. Door de trechtervorm kan de lucht goed naar binnen stromen. De uitwendige vorm bied ook ruimte voor organen die binnen in de neus liggen.

Globaal overzicht inwendige neus

Binnenzijde
De lucht komt de neusholte binnen door 2 smalle neusgaten. Er groeit neushaar in deze gaten, wat een 1e barriere voor stofjes vormt. De neus is aan de binnenzijde bekleed met slijmvlies, wat de neus vochtig houd. Een neustussenschot, het septum, verdeeld de neusholte in twee smalle kanalen. Deze dragen bij aan de luchtstroom concentratie die nodig is. Daarom is de neusholte niet 1 open ruimte. Binnen in de neus bevinden zich organen die mét en dóór deze luchtstroom werken: de neusschelpen.

Dwarsdoorsnede met de neusschelpen

De neusschelpen
De neusschelpen reguleren de luchtstroom en hoeveelheid. Ze werken door, voor en met de lucht. De juiste richting en snelheid word door de neusschelpen gereguleerd. Door hun vorm en volume kunnen ze hun functie uitoefenen. Er hangen 3 paar neusschelpen aan elke zijde van de neus. De onderste neusschelp is het grootst en heeft de belangrijkste regulatie functie.

Het slijmvlies
De gehele binnenzijde van de neus is bekleed met slijmvlies.
Dit word gevormd door meerdere soorten cellen. Dit zijn trilhaarcellen, vocht producerende cellen en afweer mechanische cellen. De trilhaarcellen meten beweging van lucht en transporteren ook het vocht. De luchtstroom heeft een interactie met het slijmvlies, wat alleen goed kan werken bij de juiste hoeveelheid lucht. Het slijmvlies waarmee de neusschelpen bekleed zijn houd de neus vochtig. De vochtigheid maakt de lucht sneller warm en werkt als een signaalversterker.

Het reukepitheel
Hoog in de neus zitten de zenuwen die de geur naar de hersenen transporteren. Deze plaats heet het reukepitheel. Geurmoleculen worden hier opgenomen in de cellen van het slijmvlies en vertaald aan de hersenen. Zo beschermt de neus ons bijvoorbeeld tegen het eten van verrot voedsel.

De sinussen
Naast, achter en boven de neus liggen diverse holtes, de sinussen. Deze holtes maken het gewicht van de schedel lager, vormen een klankkast voor stemgeluidsversterking en verwarmen de ingeademde lucht een beetje. De bijholtes kunnen verstopt raken bij een verkoudheid. Via kleine kanaaltjes staat de neusholte in verbinding met de sinussen, zodat vloeistoffen erin kunnen lopen.

De nervus trigeminus

Zenuwen
In de buiten en binnenzijde van de neus bevinden zich diverse zenuwen. Hierdoor word onderandere binnenkomende lucht gevoeld. Takken van de nervus trigeminus, de nervus maxillaris en de nervus opthalmicus vertakken zich in de neus. Aangezichtspijn, trigeminusneuralgie, is een overgevoeligheid van de nervus trigeminus. Vertakkingen van de nervus nasopalatinus lopen door de neusschelpen.

Lees de volgende pagina:
Wat is een neusschelp?