Spring naar inhoud

Nasal valve collapse

Nasal valve collapse is het engelse woord voor neusklep instorting.
Oftewel; het aanzuigen van de neuswand. Deze aanzuiging kan hoog of laag op de neus plaatsvinden. Nasal Valve collapse kan altijd al aanwezig zijn geweest, spontaan ontstaan, of optreden als gevolg van in of externe neusoperaties of ongelukken. Het probleem is meestal eenvoudig te repareren; er zijn vele technieken om dit op te lossen.

Symptomen
De neusvleugel of zijwand wordt naar binnen gezogen wanneer men inademt. Meestal is het aan 1 kant, echter is het ook aan beide zijdes mogelijk. Het flexibele kraakbeen van de techter van de neus, het stuk waar de neus van breed naar smal loopt, zakt in bij het binnenkomen van de lucht. Hierdoor ontstaat er een soort verstopping, echter is die verstopping alleen aanwezig op het moment wanneer men inademt! Het neusgat of passagekanaal word als het ware dichtgedrukt, wanneer men in ademt.

De neusvleugel zuigt vast bij het inademen

Oorzaken
In principe is een slappe neuswand vaak de oorzaak. Echter hangt het af van waardoor de aanzuiging is ontstaan. De interne hoge neusklep kan niet goed (meer) werken, waardoor een zijwand ineens niet meer sterk genoeg is om niet naar binnen te worden gezogen. Een verandering aan de vorm van de neus, inwendig óf uitwendig, kan ook de aanzuiging tot gevolg hebben. Door de veranderde vorm veranderd ook het stroompatroon en de kracht van de lucht, waardoor deze op sommige delen van de neus ineens te sterk is en de zijwand naar binnen meezuigt.

Er zijn 2 delen die neusklep worden genoemd: de interne en de externe.

Neusschelpen
Een neusschelpverkleining kan ook de oorzaak zijn van de collapse. Normaal circuleert de luchtstroom om de neusschelp heen. Wanneer er weefsel word weggenomen, veranderd de vorm, waardoor er inwendig voor de lucht minder weefsel is om omheen te circuleren. Er komt daardoor meer kracht op andere delen van de neus te staan bij het inademen. Zowel de interne als de externe neusklep kan hierdoor instorten/aanzuigen. Aangezien het ook om flexibel kraakbeen gaat, kan dit ineens worden aangezogen. Helaas raden sommige artsen om nasal valve collapse op te lossen juist een neusschelpverkleining aan. Dit is niet de oplossing en kan zelfs ENS tot gevolg hebben.

De neusschelpen verdelen de luchtstroom en reguleren deze. Ze verlenen de lucht weerstand. Verkleind men de onderste, dan kan dit nasal valve collapse tot gevolg hebben.

Reparatie
Gelukkig is nasal valve collapse op velerlei wijze te repareren. In normale gevallen, zonder ENS of in essentie te wijde neusholte, kunnen diverse hersteloperaties uitkomst bieden. De neus kan inwendig of uitwendig verstevigd worden, door middel van kraakbeen uit oor of rib te plaatsen.
Er zijn ook operaties waarmee onderhuids via een draadje de neusvleugel opgelift kan worden. Daarnaast zijn er allerlei steuntjes en optil mogelijkheden om de inwendige neuspassages ruimer en steviger te maken. Op deze site vind u hier meer informatie over:
https://entokey.com/new-techniques-in-nasal-valve-repair/

Een geopereerde nasal valve collapse: de neus is ook iets breder geworden

Operatieve mogelijkheden
Het verstevigen kan op meerderlei wijze plaatsvinden:
een (meestal tijdelijke) oplossing is het plaatsen van een latera implantaat.

De plaats en vorm van het latera implantaat

Het Latera implantaat is gemaakt van materiaal wat door de neuswand geabsorbeerd word. Dit zorgt ervoor dat het implantaat binnen 1,5 jaar door het lichaam word geïncorporeerd tot een ter plaatse iets steviger weefsel. Deze versteviging is niet altijd permanent voldoende. Derhalve is deze methode het meest geschikt voor lichte gevallen van nasal valve collapse. Het voordeel is dat het plaatsen poliklinisch plaatsvind en de ingreep weinig complicatie risico's met zich meebrengt. In Nederland worden voor zover wij weten de implantaten nog niet geplaatst; wel bij Dr Bodlaj in Duitsland.

Overige methodes
De neuswand kan verstevigd worden met kraakbeen. Dit kraakbeen word op diverse wijzen gebruikt om de neuswand te verstevigen of de neuswand op te tillen.

Spreader grafts worden gebruikt om de neuswand
van het septum op te tillen

Hits: 191

Lees de volgende pagina:
Cosmetisch Overige ENS websites