Spring naar inhoud

Redenen voor neusschelpverkleining

De hoofdreden waarom neusschelpen verkleind worden is omdat ze, indien ze vergroot zijn, de binnenkomende luchtstroom in de neus kunnen blokkeren.
De neus kan erdoor verstopt zitten.
Het weghalen van de hoeveelheid weefsel is eigenlijk de laatste stap.
Ter behandeling van vergrote neusschelpen zijn veel alternatieven.

Stap 1:
Wat er eerst moet gebeuren is een allergietest afnemen. Als het goed is word dit ook voorgesteld door uw arts. Mocht dit níet gebeuren, vraag hier dan zelf om. Komt er geen allergie uit de bus, dan is het ook nog mogelijk dat de specifieke allergie niet door een standaard test word opgemerkt.

De redenen voor een neusschelpverkleining zijn:

  • Hypertrofische neusschelpen
  • Snurken
  • Allergiën/hooikoorts
  • Frequente verkoudheden

N.B. Als we spreken over een neusschelpverkleining, word daarmee een verkleining van de onderste neusschelpen bedoeld. De middelste en bovenste neusschelp worden in Nederland vrijwel nooit verkleind.

Mate van hypertrofie van de neusschelpen

Hypertrofische neusschelpen
Zijn de neusschelpen chronisch vergroot, dan spreken we over hypertrofische neusschelpen. Dit ontstaat soms zonder aanwijsbare reden zoals een allergische reactie. Het weefsel is gewoon erg groot en dit kan de neusademhaling blokkeren. Er ontstaat een verstopt gevoel in de neus. De lucht kan er moeilijk langs. Een oorzaak kan zijn dat ergens anders in de neus iets is met de airflow waardoor de neusschelpen zich onderin vergroten.
Bijvoorbeeld een septum perforatie of deviatie.
De neus probeert de problemen die dit geeft op te vangen door het neusschelpweefsel te vergroten. Hypertrofische neusschelpen zijn de hoofdreden voor een neusschelpverkleining. Een goed alternatief hiervoor staat op deze pagina.

Snurken kan personen uit hun slaap houden

Snurken
Als iemand tijdens de slaap brullende en rollende geluiden produceert, spreken we van snurken. Een oorzaak kan teveel neusschelpweefsel zijn. Als men ligt hangt al het weefsel in de neus en keel in de holtes. Komt hier lucht langs, dan gaat het flubberende, zagende en krakende geluiden produceren. De geluiden komen zowel uit de neus als uit de mond. Een verstopte neus maakt dat men met zijn mond open gaat slapen en dat produceert de ergste snurkgeluiden. Snurken is in de meeste gevallen onschadelijk. Het kan wel hinderlijk zijn als mensen of hun partner er wakker van worden. Slaapapneu, het stokken van de ademhaling in de slaap, word soms toeschreven aan vergrote neusschelpen. Slaapapneu kan vele oorzaken hebben; de grote neusschelpen zijn meestal niet de hoofdoorzaak. Toch stellen artsen soms een neusschelpverkleining voor in het geval van snurken, hetzij vanwege de slaapapneu of de geluidsoverlast.

Hooikoorts brengt vaak neusklachten met zich mee

Allergiën en hooikoorts
Een allergische reactie als hooikoorts ontstaat als het afweersysteem te hard werkt. Het lichaam ziet stoffen van bomen, planten, dieren en stofmijt per ongeluk als schadelijk en verweert zich ertegen. Tijdens het gevecht komt er histamine vrij uit het neusslijmvlies. Het slijmvlies zwelt hierdoor op en maakt veel snot. De snotneus komt niet door de externe factoren maar door de histamine. De neus raakt verstopt. Bij sommige mensen resulteert hooikoorts in het maandenlang hebben van een verstopte neus. Dit kan een reden zijn om een neusschelpverkleining te overwegen.

Verkoudheden kunnen de neus verstoppen en niet alleen achter een zakdoek

Verstopte neus bij verkoudheid
Iedereen kent het wel; hoesten, kuchen, niesen, een verstopte neus én een snotneus. Hatsjie! Je bent verkouden! Wat het slijmvlies doet is opzwellen als reactie op het verkoudheidsvirus. In het slijmvlies bevinden zich afweercellen die strijden tegen het virus. Het slijmvlies produceert hierdoor veel snot en zwelt daardoor extra op. Sommige mensen zijn zo vaak verkouden dat ze hierdoor vaak en verstopte neus hebben. Deze mensen overwegen soms ook een neusschelpverkleining.

Vergrote neusschelp, oorzaak scheefstaand septum

Uitvoerings frequentie
Een neusschelpverkleining is een van de meest uitgevoerde behandelingen op de KNO afdeling. De celon behandeling word dagelijks in tientallen ziekenhuizen meerdere keren per dag uitgevoerd. Een neusschelpverkleining is dus geen zeldzaamheid. De behandeling word veelvuldig toegepast en geadviseerd aan patiënten die met neusverstoppingsklachten bij de KNO arts komen.

Vergrote neusschelpen; symptoom andere oorzaak
De neusschelpen zijn makkelijk en eenvoudig te verkleinen. Vaak word het échte probleem van de neusverstopping getracht op te lossen door de neusschelpen te verkleinen. De oorzaak van de vergroting kan ook elders in de neus liggen, zoals afwijkingen hoger in de neus. Een scheefstaand septum, een geperforeerd septum, overige afwijkingen van het hoger liggende weefsel; de onderste neusschelpen kunnen zich vergroten om deze vormafwijkingen te compenseren. De verstopping word opgeheven door het wegsnijden van weefsel wat vergroot is als symptoom van iets anders.

Verkleinen = Symptoombestrijding + extra problemen
Op die manier is het probleem niet opgelost; sterker nog, door deze vorm van symptoombestrijding kunnen er juist problemen bij komen. De neusschelpen zijn tere en kostbare organen die belangrijke neusfuncties uitoefenen. Door deze te verkleinen als symptoombestrijding verdwijnt onvervangbaar weefsel voorgoed, terwijl dat helemaal niet nodig is! Het is beter een totaal onderzoek te doen naar de oorzaak van de vergroting zoals een allergietest om hooikoorts vast te stellen en een scan om de overige structuren te onderzoeken. En dáár dan de juiste remedie/operatie bij te zoeken. Neusschelpen verkleinen is kiezen voor de makkelijke, goedkope en snelle weg, die niet altijd de juiste weg is.

Hoeveel last heeft u ervan?
Het feit dat neusschelpen vergroot zijn is op zich geen reden om ze te verkleinen. Vergrote neusschelpen zijn namelijk niet schadelijk. Het gaat erom of iemand er veel last van heeft of niet. Hoeveel last dit is, kan alleen de patiënt zelf bepalen. Het gaat er ook om wanneer de last ervaren word. Is het overdag hinderlijk, 's nachts of misschien alleen bij de neusademhaling met sporten? In het laatste geval is een neusschelpverkleining af te raden. Alleen wanneer het gehele leven van de patiënt ernstig onder de verstopping leid, is een verkleining zinvol.
De schade die kan ontstaan, en waarover artsen u niet inlichten voorafgaand aan de behandeling, is de neusschelpverkleining echt niet waard.
Zie deze pagina: Wat is het Empty Nose Syndrome?

Hits: 18945

Lees de volgende pagina:
Celon - Coblatie