Spring naar inhoud

Redenen voor neusschelpverkleining

De redenen waarom een neusschelp verkleining word voorgesteld door artsen zijn:

  • Hypertrofische neusschelpen
  • Snurken
  • Allergiën/hooikoorts
  • Frequente verkoudheden

N.B. Als we spreken over een neusschelpverkleining, word daarmee een verkleining van de onderste neusschelpen bedoeld. De middelste en bovenste neusschelp worden in Nederland vrijwel nooit verkleind.

Hypertrofische neusschelpen
Zijn de neusschelpen chronisch vergroot, dan spreken we over hypertrofische neusschelpen. Dit ontstaat soms zonder aanwijsbare reden zoals een allergische reactie. Het weefsel is gewoon erg groot en dit kan de neusademhaling blokkeren. Er ontstaat een verstopt gevoel in de neus. De lucht kan er moeilijk langs. Een oorzaak kan zijn dat ergens anders in de neus iets is met de airflow waardoor de neusschelpen zich onderin vergroten. Bijvoorbeeld een septum perforatie of deviatie.
De neus probeert de problemen die dit geeft op te vangen door het neusschelpweefsel te vergroten. Hypertrofische neusschelpen zijn de hoofdreden voor een neusschelpverkleining.

Snurken kan personen uit hun slaap houden

Snurken
Als iemand tijdens de slaap brullende en rollende geluiden produceert, spreken we van snurken. Een oorzaak kan teveel neusschelpweefsel zijn. Als men ligt hangt al het weefsel in de neus en keel in de holtes. Komt hier lucht langs, dan gaat het flubberende, zagende en krakende geluiden produceren. De geluiden komen zowel uit de neus als uit de mond. Een verstopte neus maakt dat men met zijn mond open gaat slapen en dat produceert de ergste snurkgeluiden. Snurken is in de meeste gevallen onschadelijk. Het kan wel hinderlijk zijn als mensen of hun partner er wakker van worden. Slaapapneu, het stokken van de ademhaling in de slaap, word soms toeschreven aan vergrote neusschelpen. Slaapapneu kan vele oorzaken hebben; de grote neusschelpen zijn meestal niet de hoofdoorzaak. Toch stellen artsen soms een neusschelpverkleining voor in het geval van snurken, hetzij vanwege de slaapapneu of de geluidsoverlast.

Hooikoorts brengt vaak neusklachten met zich mee

Allergiën en hooikoorts
Een allergische reactie als hooikoorts ontstaat als het afweersysteem te hard werkt. Het lichaam ziet stoffen van bomen, planten, dieren en stofmijt per ongeluk als schadelijk en verweert zich ertegen. Tijdens het gevecht komt er histamine vrij uit het neusslijmvlies. Het slijmvlies zwelt hierdoor op en maakt veel snot. De snotneus komt niet door de externe factoren maar door de histamine. De neus raakt verstopt. Bij sommige mensen resulteert hooikoorts in het maandenlang hebben van een verstopte neus. Dit kan een reden zijn om een neusschelpverkleining te overwegen.

Verkoudheden kunnen de neus verstoppen en niet alleen achter een zakdoek

Verstopte neus bij verkoudheid
Iedereen kent het wel; hoesten, kuchen, niesen, een verstopte neus én een snotneus. Hatsjie! Je bent verkouden! Wat het slijmvlies doet is opzwellen als reactie op het verkoudheidsvirus. In het slijmvlies bevinden zich afweercellen die strijden tegen het virus. Het slijmvlies produceert hierdoor veel snot en zwelt daardoor extra op. Sommige mensen zijn zo vaak verkouden dat ze hierdoor vaak en verstopte neus hebben. Deze mensen overwegen soms ook een neusschelpverkleining.

Hoeveel last heeft u ervan?
Het feit dat neusschelpen vergroot zijn is op zich geen reden om ze te verkleinen. Vergrote neusschelpen zijn namelijk niet schadelijk. Het gaat erom of iemand er veel last van heeft of niet. Hoeveel last dit is, kan alleen de patiënt zelf bepalen. Het gaat er ook om wanneer de last ervaren word. Is het overdag hinderlijk, 's nachts of misschien alleen bij de neusademhaling met sporten? In het laatste geval is een neusschelpverkleining af te raden. Alleen wanneer het gehele leven van de patiënt ernstig onder de verstopping leid, is een verkleining zinvol.

Lees de volgende pagina:
Celon - Coblatie