Spring naar inhoud

Poliepen verwijderen

Neuspoliepen in de neusholte

Wat zijn neuspoliepen?
Neuspoliepen zijn zachte, meestal pijnloze en goedaardige stukjes wildvlees die soms in de neusholte ontstaan. Ze hangen net als tranen of druiven in het zachte weefsel van de binnenzijde van de neus. Of ze groeien in de neusbijholtes. Poliepen kunnen ontstaan bij chronische ontstekingen, astma, auto-immuun ziektes, allergiën, overgevoeligheid voor medicijnen, of terugkerende infecties.


Klachten
Kleine neuspoliepen hoeven geen klachten te geven, en het is ook afhankelijk van de locatie of ze hinderlijk zijn. Grotere poliepen of vele kleine kunnen de neusholte verstoppen. Indien ze in de bijholtes groeien, kunnen ze de passages naar de overige bijholtes of neusholte blokkeren, waardoor de bijholtes gaan ontsteken. Groeien de poliepen bij het reukepitheel dan kan er reuk en smaakverlies ontstaan. Ook komt het voor dat neuspoliepen druk op de oren en hoofdpijn veroorzaken of infecties.
Poliepen veroorzaken soms ook een snotneus.

Symptomen
- verstopte neus of juist een snotneus
- verlies van geur of smaak
- hoofdpijn, drukkend gevoel in de neusholte of bijholtes
- chronische sinusitus, ontstekingen, pijn in de neus
- niesen of snurken
- in sommige gevallen slaap apneu (zeldzaam)

Behandeling
In vrijwel alle gevallen word eerst een cortico steroïde spray of druppels zoals Flixonase gebruikt voor een langere periode van ong. 12 weken. Soms slinken de poliepen hierdoor een beetje. Helpt de spray niet voldoende dan is de enige manier om ervanaf te komen ze te verwijderen.

Neuspoliepen worden soms met een soort lasso verwijderd

Neuspoliepen verwijderen
Afhankelijk van de locatie zijn poliepen makkelijk of moeilijk te verwijderen. Uit het zachte vlees van de neusholte is het eenvoudig; ze worden weggeknipt met een schaartje of met een soort lasso gevangen en afgeknipt. Dit gebeurd wel onder algehele narcose. Deze ingreep heet poliep extractie. priegelen om bij de poliepen te komen.


Endoscopische bijholte operatie
Groeien de poliepen in de bijholtes, dan is het wat ingewikkelder. De KNO arts moet dan via de verbindingen van de bijholtes. Er word met een endoscopische camera in de neus gekeken en de operatie word uitgevoerd op een groot computerscherm. Deze ingreep heet een endoscopische neusbijholte operatie.
Bij het verwijderen van poliepen uit de bijholtes, vooral bij het zeefbeen, bestaat de kans dat de patiënt zijn reukvermogen gedeeltelijk verliest. Als de poliepen geen klachten geven is het raadzaam ze niet te verwijderen.

Animatiefilm poliepen verwijderen

Risico's poliepen verwijderen
Kleine, eenvoudige poliepen verwijderen uit de neusholte geeft weinig kans op complicaties of problemen. Zitten ze op een moeilijke plek of in de bijholtes, dan is het een ander verhaal. Er kan een hoop misgaan bij bijholte operaties. Daarom moet u erg goed afwegen of de poliepen u erg tot last zijn. Sommige bijholtes liggen vlak bij de hersenen of de oogkassen en wanneer de arts uitschiet met 1 van de instrumenten kunnen de (soms papier dunne) afscheidingen van de schedel of oogkas geperforeerd raken.
In het ergste geval ontstaat er door een perforatie hersenvlies ontsteking. Ziet u dubbel na de operatie dan moet u METEEN terug naar het ziekenhuis, naar de eerste hulp. Een perforatie naar de neusholte toe is ook mogelijk. Dit kan allerlei klachten veroorzaken, zoals pijn en infecties.


Hits: 8460

Lees de volgende pagina:
Overige ENS websites Verstopte neus