Spring naar inhoud

Empty Nose Syndrome

Het Empty Nose Syndrome (ENS) is een aandoening aan de neusschelpen, ontstaan na een overmatig uitgevoerde neusschelpverkleining of andere neusoperatie. De neusschelpen zijn:

  • te klein geworden en verkeerd gevormd geraakt
  • er is veel littekenweefsel ontstaan
  • het slijmvlies is aangetast

Hierdoor ontstaan zeer ernstige klachten, die de patiënt met elke ademhaling voelt. Op de pagina "wat is een neusschelp" staan de vele functies die de neusschelpen hebben beschreven. Bedenk maar eens welke functies er wegvallen indien de neusschelpen beschadigd of zelfs verwijderd zijn.

ENS komt voor in gradaties. Na het verkleinen van de neusschelpen lijden mensen soms aan ENS achtige verschijnselen, terwijl hun neus niet aan alle officiële kenmerken van het syndroom voldoet. Deze ongemakken kunnen ook erg hinderlijk zijn en de levenskwaliteit ernstig aantasten. Het niet meer waarnemen van de luchtstroom bijvoorbeeld, ook al heeft de patiënt geen pijn met ademen, veroorzaakt een afgevlakt gevoel van welbevinden. Geen volledige ENS; wél erg vervelend. In de medische literatuur worden vele symptomen beschreven. Echter herkennen de meeste artsen deze symptomen niet goed en lichtere gevallen van ENS worden over het hoofd gezien. Dit is een van de grootste problemen waardoor ENS blijft bestaan. De schade die veroorzaakt is door de neusschelpverkleining word niet herkend en daardoor niet erkend. Hierdoor wordt er doorgegaan met deze operaties en zo komen er onnodig nieuwe ENS slachtoffers bij.

Ontdek het menu van ENS om meer te weten te komen over deze vreselijke aandoening en wat eraan te doen is.

Hits: 682

Lees de volgende pagina:
Resultaat Neusschelpverkleining