Spring naar inhoud

Celon – Coblatie

Onderste neusschelp aangeprikt met celon

Een celon word ook wel coblatie of radiofrequente thermotherapie genoemd. De celon techniek word gebruikt om zacht weefsel zoals neusschelpen te verkleinen. Dit gebeurd door een dosis radio-frequente hitte aan het neusschelpweefsel toe te dienen, waardoor het weefsel verschrompeld.

De celon naalden

Celon behandeling
Bij een neusschelpverkleining met celon word vrijwel altijd alleen de onderste neusschelp behandeld. Er word een grote naald ingebracht in de neusschelp. Deze naald zit aangesloten op de celon apparatuur. Er word een dosis hitte van 60 tot graden afgegeven aan het ingeprikte weefsel. Daardoor ontstaat een inwendige brandwond. Als reactie op de hitte sterven de cellen in de neusschelp. Er vormt zich litteken weefsel, wat minder ruimte in beslag neemt. Hierdoor neemt het volume van de neusschelp af. De neusschelp is nu middels coblatie verkleind. Een celon behandeling vind poliklinisch plaats en duurt in totaal 20 minuten.

Het ziet er heel eenvoudig uit.

Nazorg
Het genezingsproces van een celon behandeling duurt enkele weken. In deze periode kan de neus juist wat meer verstopt zitten als tijdelijke reactie op de behandeling. De neus mag de 1e 3 dagen niet gesnoten worden. Hierna moet er 2 weken gespoeld worden met zout water. De eventuele complicaties die meestal genoemd worden bestaan uit nabloedingen en infecties.

Waarom celon?
Met de celon/coblatie techniek is er over het algemeen minder risico dat het slijmvlies word aangetast. Bij een conchotomie word het gehele weefsel weggeknipt, dus ook het slijmvlies. Bij een celon behandeling blijft dit intact, ook al krijgt het een dosis hitte te verwerken. Daarom word een celon behandeling beschouwd als een veiligere methode. Mits zorgvuldig toegepast is celon een handige en veilige techniek om de neusschelpen te verkleinen. De methode is echter niet geheel feilloos; het weefsel kan toch teveel krimpen, vaak door een te grondige toepassing door de arts.

Normaal gevormde neusschelpen
Te kleine neusschelpen na eenvoudige celon; beide zijdes zijn behandeld door een ervaren arts.
Links is veel te klein geworden.
Patiënt ervaart ernstige hinder hiervan.
Dit kan dus zomaar gebeuren, door celon/coblatie, waar niet voor gewaarschuwd wordt.

Gevaren en nadelen van Celon
Er kan zich na een celon behandeling het tegenovergestelde probleem voordoen als waarom de coblatie werd toegepast: de neusholte kan eenvoudig te wijd worden.
Een ernstige variant hiervan heet het Empty Nose Syndrome. Dit ontstaat bijvoorbeeld als de behandeling te grondig en diep word uitgevoerd. Of als het wattage van het celon apparaat per ongeluk verkeerd staat afgesteld. Er sterft teveel gezond weefsel af en het slijmvlies raakt beschadigd door de hitte. Dit gebeurd vooral wanneer de arts het weefsel meerdere keren aanprikt. De neusschelp kan te klein worden en de neusholte zodoende te wijd, waardoor men duizelig word met élke ademhaling, na de behandeling.

U heeft op google gezocht op informatie over celon. Loopt u het gesprek met uw KNO arts die de behandeling voorstelde in gedachten nog eens na...is er iets gezegd over dat de neus ook te wijd kan worden na de behandeling? Kwam de gedachte in u op: 'wat als de neusschelpen te klein worden na deze behandeling?'
Dat is een hele logische gedachte, dit gebeurd inderdaad soms, en veel vaker dan vermeld word.

Risico
De hitte van celon kan zenuwen en weefsels wel degelijk beschadigen, maar de behandeling is laag arbeid- en tijds intensief en word daarom veelvuldig toegepast door KNO artsen.
Een celon of coblatie behandeling levert veel vaker problemen op dan openbaar gemaakt word. De behandeling gaat gelukkig vaker goed dan fout, en celon/coblatie is een zeer winstgevende behandeling is voor een ziekenhuis; er word €1800,- gedeclareerd bij de zorgverzekeraar voor een poliklinische behandeling van 20 minuten.
Als alle patiënten over de werkelijke kans op klachten na de behandeling werden ingelicht zouden zij er veel vaker vanaf zien en zou het ziekenhuis minder geld verdienen. Neusschelpverkleining.nl staat los van welk ziekenhuis dan ook en wij vinden het onze plicht om u te informeren over de realiteit rondom celon. Die is dat er meer complicaties optreden en fouten worden gemaakt dan bekend en erkend word, ook na een behandeling door zeer ervaren KNO artsen.


Informeer elkaar! Zoek info over uw KNO arts op Zorgkaart Nederland of schrijf een beoordeling!
https://www.zorgkaartnederland.nl/schrijf-een-waardering

Wie?
Van te voren valt niet te voorspellen bij wie en door wie het misgaat en helaas ook niet hoe groot de kans op schade nu eigenlijk is. In ieder geval is die aanzienlijk. Omdat de behandeling sterk gepromoot wordt door KNO artsen is de situatie onacceptabel.
Patiënten niet informeren over ernstige risico's omdat ze dan mogelijk afzien van de behandeling is het valselijk voorlichten van patiënten, maar dit gebeurd aan de lopende band. De celon- techniek is op zich redelijk, hoewel er arbeids-intensievere manieren zijn om neuschelpen te verkleinen die nóg beter zijn, zoals de submucsosale verkleiningsmethode.

Het sop en de kolen
Een verstopte neus is veel minder erg dan complicaties na een coblatie of celon behandeling. Wij raden u aan om er heel goed over na te denken of het verminderen van uw huidige klachten u het risico op veel ergere problemen waard is. U heeft maar 1 paar neusschelpen die NOOIT meer hersteld kunnen worden indien het verkeerd is gegaan.

Het Empty Nose Syndrome, 1 van de complicaties die kan optreden na celon, word vanwege de verwarrende naam en niet eenduidige klachtenbeeld vaak niet erkend en herkend door artsen. De neusholte kan eenvoudigweg ook te wijd worden, waardoor u na celon duizelig bent met elke ademhaling. Er hoeft maar nét een beetje teveel weefsel te worden verwijderd en u zit levenslang met soms ernstige en onherstelbare klachten opgescheept.

https://www.youtube.com/watch?v=fl-nT8WYxqE

Inwendig filmpje van een Celon behandeling: echt een aanrader! Een oscar voor de soundtrack! (het filmpje kan niet worden ingesloten, dus even klikken)

Seconds from Disaster: Celon behandeling
30-10-2017

Secure toepassing
Het is met Celon mogelijk om de neusschelpen 5% kleiner te maken. Wanneer de behandeling op secure en milde wijze oppervlakkig word toegepast is een minimale verkleining mogelijk. Dit gebeurd in de praktijk helaas niet vaak. De arts heeft als doel de neusschelpen effectief te verkleinen en wil de patiënt niet zonder resultaat naar huis sturen. Door deze gedachtegang lopen patiënten soms ernstige schade aan hun neusschelpen op.

Size matters
Hoe klein de neusschelpen worden na de celon behandeling, is afhankelijk van hoe secuur de behandeling word uitgevoerd door de arts. Die bepaald of hij 1 of 5 keer op dezelfde plaats prikt. Hoe vaker er geprikt word, hoe meer weefsel er zal afsterven. De bedoeling is de neusschelpen terugbrengen tot een normale grootte. Ze zijn immers vergroot maar moeten natuurlijk niet te klein worden. Vergrote neusschelpen kunnen hinderlijk zijn. Neusschelpen hebben echter een belangrijke functie. Om goed te kunnen functioneren moeten de neusschelpen voldoende weefsel hebben.

Verkleinen betekend kleiner maken
Het resultaat gericht zijn van KNO artsen zorgt ervoor dat de neusschelpen kleiner worden dan nodig is. Van het oorspronkelijke formaat blijft soms maar 40% over, zelfs dus met de als veilig bekend staande celon. De neusschelpen zijn nu niet meer vergroot, maar veel te klein. De originele klacht, een geblokkeerde neus wegens vergrote neusschelpen, is verholpen, maar de patiënt zit nu met het tegenovergestelde probleem opgescheept. Er komt teveel lucht de neus binnen en het slijmvlies raakt beschadigd.

De celon apparatuur

Wegbranden
In de volksmond word een coblatie soms het wegbranden van het neusslijmvlies genoemd. Dit is niet geheel juist. Er komt geen vuur aan te pas bij de celon techniek. Er word hitte gebruikt, waar een inwendige brandwond mee word toegebracht aan het weefsel. Het is niet de bedoeling dat de gehele neusschelp 'weg' gaat door de behandeling.

Overige toepassingen
De celon techniek kan worden toegepast op allerlei zachte weefsels. Bij een anti snurk behandeling kunnen ook de huig, de amandelen en het achterste gedeelte van de tong worden verkleind. Het is ook mogelijk om spat aderen dicht te branden met Celon apparatuur. De techniek is breed inzetbaar en toepasbaar, zonder dat er een mes aan te pas komt.

Hits: 12812

Lees de volgende pagina:
Redenen voor neusschelpverkleining Wat is een neusschelp?