Spring naar inhoud

Celon – Coblatie

Onderste neusschelp aangeprikt met celon

Een celon word ook wel coblatie of radiofrequente thermotherapie genoemd. De celon techniek word gebruikt om zacht weefsel zoals neusschelpen te verkleinen. Dit gebeurd door er een dosis hitte aan het neusschelpweefsel toe te dienen, waarna dit verschrompelt.

De celon naalden

Celon behandeling
Bij een neusschelpverkleining met celon word vrijwel altijd alleen de onderste neusschelp behandeld. Er word een grote naald ingebracht in de neusschelp. Deze naald zit aangesloten op de celon apparatuur. Er word een dosis hitte van 60 tot graden afgegeven aan het ingeprikte weefsel. Daardoor ontstaat een inwendige brandwond. Als reactie op de hitte sterven de cellen binnen in de neusschelp. Er vormt zich litteken weefsel, wat minder ruimte in beslag neemt. Hierdoor neemt het volume van de neusschelp af. De neusschelp is nu middels coblatie verkleind. Een celon behandeling vind poliklinisch plaats en duurt in totaal 20 minuten.

Nazorg
Het genezingsproces van een celon behandeling duurt enkele weken. In deze periode kan de neus juist wat meer verstopt zitten als tijdelijke reactie op de behandeling. De neus mag de 1e 3 dagen niet gesnoten worden. Hierna moet er 2 weken gespoeld worden met zout water. De eventuele complicaties die meestal genoemd worden bestaan uit nabloedingen en infecties.

Waarom celon?
Met de celon techniek is er over het algemeen minder risico dat het slijmvlies word aangetast. Bij een conchotomie word het gehele weefsel weggeknipt, dus ook het slijmvlies. Bij een celon behandeling blijft dit intact, ook al krijgt het een dosis hitte te verwerken. Daarom word een celon behandeling beschouwd als een veiligere methode. Mits zorgvuldig toegepast is celon een handige en veilige techniek om de neusschelpen te verkleinen. De methode is echter niet geheel feilloos; het weefsel kan toch teveel krimpen, vaak door een te grondige toepassing door de arts.

Normaal gevormde neusschelpen
Te kleine neusschelpen na celon

Gevaren van Celon
Er kan zich na een celon behandeling het tegenovergestelde probleem voordoen als waarom de coblatie werd toegepast: het Empty Nose Syndrome. Dit ontstaat als de behandeling te grondig word uitgevoerd. Er sterft teveel gezond weefsel af en het slijmvlies raakt beschadigd door de hitte. Dit gebeurd vooral wanneer de arts het weefsel meerdere keren aanprikt.

Het Empty Nose Syndrome word vanwege de verwarrende naam en niet eenduidige klachtenbeeld vaak niet herkend door artsen. Het risico dat de aandoening zich kan ontwikkelen is hen vaak onbekend. Hierdoor ontbreekt ook de informatie over het risico op ENS na een celon behandeling.

Secure toepassing
Het is met Celon mogelijk om de neusschelpen 5% kleiner te maken. Wanneer de behandeling op secure en milde wijze word toegepast is een minimale verkleining mogelijk. Dit gebeurd in de praktijk helaas niet vaak. De arts heeft als doel de neusschelpen effectief te verkleinen en wil de patiënt niet zonder resultaat naar huis sturen. Door deze gedachtegang lopen patiënten soms ernstige schade aan hun neusschelpen op.

Size matters
Hoe klein de neusschelpen worden na de celon behandeling, is afhankelijk van hoe secuur de behandeling word uitgevoerd door de arts. Die bepaald of hij 1 of 5 keer prikt. Hoe vaker er geprikt word, hoe meer weefsel er zal afsterven. De bedoeling is de neusschelpen terugbrengen tot een normale grootte. Ze zijn immers vergroot maar moeten natuurlijk niet te klein worden. Vergrote neusschelpen kunnen hinderlijk zijn. Neusschelpen hebben echter een belangrijke functie. Om goed te kunnen functioneren moeten de neusschelpen voldoende weefsel hebben.

Verkleinen betekend kleiner maken
Het resultaat gericht zijn van KNO artsen zorgt ervoor dat de neusschelpen kleiner worden dan nodig is. Van het oorspronkelijke formaat blijft soms maar 40% over. De neusschelpen zijn nu niet meer vergroot, maar veel te klein. De originele klacht, een geblokkeerde neus wegens vergrote neusschelpen, is verholpen, maar de patiënt zit nu met het tegenovergestelde probleem opgescheept. Er komt teveel lucht de neus binnen en het slijmvlies raakt beschadigd.

De celon apparatuur

Wegbranden
In de volksmond word een coblatie soms het wegbranden van de neusschelpen genoemd. Dit is niet geheel juist. Er komt geen vuur aan te pas bij de celon techniek. Er word hitte gebruikt, waar een inwendige brandwond mee word toegebracht aan het weefsel. Het is niet de bedoeling dat de gehele neusschelp 'weg' gaat door de behandeling.

Overige toepassingen
De celon techniek kan worden toegepast op allerlei zachte weefsels. Bij een anti snurk behandeling kunnen ook de huig, de amandelen en het achterste gedeelte van de tong worden verkleind. Het is ook mogelijk om spat aderen dicht te branden met Celon apparatuur. De techniek is breed inzetbaar en toepasbaar, zonder dat er een mes aan te pas komt.

Lees de volgende pagina:
Redenen voor neusschelpverkleining Wat is een neusschelp?