Spring naar inhoud

Verstopte neus

De luchtstroom in de neus verloopt door een samenspel van de binnen en buitenzijde van de neus. Een verstopte neus kan vele oorzaken hebben. Soms zijn vergrote neusschelpen de oorzaak, maar heel vaak zijn er andere fysieke redenen waardoor de lucht niet goed doorstroomt. Dit kunnen redenen zijn als:

  • scheefstaand septum
  • bulten op het septum
  • vorm van de uitwendige neus
  • algemeen: allergie/verkoudheden

Daarnaast zijn er neusziektes of aandoeningen die verstopping kunnen veroorzaken:

  • neuspoliepen
  • synechia
  • tumoren

Algemeen
Een verstopte neus kan ontzettend hinderlijk zijn. Je kunt er niet door slapen en dan is het ook nog eens zo dat de neus verstopt raakt aan de kant waar je op ligt. De verstopte neus komt in veel gevallen doordat de weefsels opgezwollen zijn of tegen elkaar aandrukken. Op de pagina's Alternatieven vind u tips over hoe u zonder operaties of ingrepen hopelijk van uw verstopte neus af kunt komen, of de klachten tot een verdragelijk niveau terug kunt brengen.

Verstoppingsklachten door het septum
Het neustussenschot kan scheef staan en zo 1 zijde van de neusholte vernauwen. Soms sluit het septum zelfs 1 neusholte volledig af en zit het aan de oogkas vastgegroeid. Dit kan geheel onzichtbaar zijn, omdat het septum heel diep in de schedel doorloopt, veel dieper dan je gezicht. Het septum kan in meerdere dimensies scheefstaan; zie hier voor een uitgebreid overzicht. Het septum kan ook bulten of gewelfde botvormige uitsteeksels hebben die de luchtstroom negatief beïnvloedden. De omliggende weefsels drukken hier tegenaan en dit veroorzaakt een gevoel van verstopping. Septum operaties zijn ingrijpender maar eigenlijk veiliger om de verstopping op te heffen dan de weefsels te verwijderen of te verkleinen.

Vorm van de uitwendige neus
De uitwendige neus vormt de behuizing voor de binnenliggende weefsels en neusorganen. Daardoor heeft de vorm van de neus ook invloed op de luchtdoorstroming. Kleine neusgaten kunnen de lucht moeilijker naar binnen laten. Neusgaten zijn vrij eenvoudig kleiner of groter te maken door een plastisch chirurg, maar men denkt hier vaak niet aan bij luchtpassage klachten. Van geboorte af aan of door chirurgie kan de neus een platte vestibule punt hebben. Daardoor heeft de lucht minder ruimte om erin te stromen, hetgeen een verhoogd gevoel van luchtweerstand kan geven.

Geperforeerd septum
Bij een septumperforatie zit er een gat in het kraakbenige gedeelte van het septum. Door dit gat stroomt de lucht niet langs het septum recht omhoog. De lucht word door het gat heen gezogen van de ene naar de andere kant. Dit mechanisme is een vorm van turbulentie. Er moet harder adem worden gehaald om de lucht naar binnen en naar boven te krijgen. Het gevoel wat dit geeft is niet direct verstopping, maar het kan het ademcomfort negatief beïnvloedden.

Neuspoliepen
Het komt voor dat er in de neus of in de neusbijholtes poliepen groeien. Dit zijn goedaardige bulten die uitstulpen uit het neusslijmvlies. Ze beginnen meestal met groeien in de zeefbeenholte en groeien langzaam naar beneden, de neusholte in. Hierdoor geven ze een verstopt neusgevoel wat gepaard gaat met een loopneus en verminderd reukvermogen. Neuspoliepen kunnen, afhankelijk van de plaats, meestal verwijderd worden met een operatie. Dit gebeurd alleen wanneer het behandelen met corticosteroïden geen effect heeft.

Synechia littekenweefsel
Soms groeit er op bepaalde vochtige plekken in het lichaam spontaan littekenweefsel, zonder dat hier een wond aan vooraf ging. Als dit in de neus gebeurd geeft dit een verstopt gevoel. Het littekenweefsel neemt niet veel ruimte in beslag maar afhankelijk van de licatie kan het verstoppingen opleveren. De synechia kan verwijderd worden

Hits: 1173

Lees de volgende pagina:
Poliepen verwijderen Gebruik uw eigen verstand