Er zijn een hoop dingen die je niet kunt weten over neusoperaties als patiënt. Een arts bekijkt het vanuit een ander perspectief. Hij of zij opereert jaarlijks tientallen, misschien honderden mensen. Bij enkele van die mensen treden er complicaties op of gaat er iets anders mis. Als een operatie in 99 van de 100 gevallen slaagt, word dit gezien als een operatie met 99% slagingskans. 99 personen zijn succesvol geopereerd. Maar 1 persoon heeft na de operatie problemen gekregen met zijn neus. Het zou vervelend zijn als u net deze ene persoon was. U hebt maar 1 neus. Als hier iets mee gebeurd, zit u met klachten opgescheept waar u 24 uur per dag last van kunt hebben. Letterlijk met elke ademhaling.
Het is heel verstandig om goed na te denken over het volgende;
Hindert hetgeen waarom ik deze operatie onderga mij zo, dat ik het ervoor over heb om daarna eventueel met veel ergere klachten rond te lopen?
Kan ik mezelf de kans geven te accepteren hoe het nu is, in plaats van mezelf onverhoopt iets veel ergers aan te doen?
Kan ik zoeken naar een niet operatieve manier om mijn neusklachten aan te pakken?
Het kan namelijk zo zijn dat waar u last van had vóór de operatie of behandeling , veel minder erg is dan waar u last van kunt krijgen als deze eenmaal is uitgevoerd. Zelfs zo erg dat het met hersteloperaties niet meer helemaal goed te krijgen is.
Ook niet na een 'kleine' ingreep als celon.
Onomkeerbare veranderingen
De meeste veranderingen aan de neus zijn on omkeerbaar. We kennen allemaal wel foto's van mislukte plastische chirurgie. Dat is een duidelijk, zichtbaar iets. Voorafgaand aan zo'n operatie, kan men zich voorstellen wat er mis kan gaan en dan de afweging maken. Bij de ademhaling echter is het moeilijk je een voorstelling te maken van hoe dit kan uitpakken en hoe je dit ervaart. Dit onderwerp word onderbelicht in de gesprekken tussen arts en patiënt en dit is 1 van de redenen waarom deze website tot stand is gekomen.
Dus, ik moet geen neusoperatie ondergaan?
Het is geheel aan u of u een operatie ondergaat. U heeft neusklachten of de wens iets aan uw uiterlijke neus te veranderen. En nu staat hier dat u daarmee dan maar moet leren leven, want anders gaat het fout en kunt u nooit meer lekker ademen. Wie denken wij wel niet wie we zijn, om dit te vertellen? Wij zijn patiënten bij wie dingen mis zijn gegaan en waarbij bij sommigen de hersteloperaties gedeeltelijk geholpen hebben. Dit is onder andere gekomen omdat we onszelf heel goed hebben verdiept in de neus, neusoperaties, artsen, en omdat we zelf zijn gaan nadenken. Hierdoor kunnen we nu u helpen om een verstandige keuze te maken.
Luister naar uw intuïtie
Er zijn patiënten die wij kennen, waarbij het volgende is gebeurd:
zij kregen een neusschelpverkleining voorgesteld door een arts. Ze wisten niets af van neusschelpen maar het eerste wat in ze opkwam was: als die dingen te klein worden is dat vast niet goed. Sommige patiënten bespraken dit onderwerp. De arts zei; nee hoor, wij weten hoeveel weefsel er achter moet blijven, ze worden zeker niet te klein.
Andere patiënten bespraken deze gedachtes niet. Ze gingen ervan uit dat de de neusschelp niet te klein zou worden, omdat de arts wel zou weten wat hij deed.
Anders zou de arts dit vast wel gezegd hebben.
Bij al deze mensen pakte de neusschelpverkleining verkeerd uit. Er werd toch teveel weefsel verwijderd en de neusschelp werd te klein. De patiënten die de vraag: "wat als ze te klein worden?" niet stelden, vragen zich tot op de dag van vandaag af hoe hun leven eruit had gezien als ze die vraag wel hadden gesteld.
Deze patiënten kunnen het zichzelf niet vergeven, dat ze niet geluisterd hebben naar hun eigen verstand. Dit laat onverlet dat artsen een grote verantwoordelijkheid hebben om patiënten voor te lichten over de risico's. Dit gebeurd helaas niet en daarom kunt u het beste vertrouwen op uw eigen verstand.
Stappenplan neusoperatie
Door deze eenvoudige stappen uit te voeren zult u de beste beslissing maken voor uw neus. Het enige wat het kost is wat tijd.
1.Bepalen van de klacht
Een goede diagnose van de klacht, daar begint het mee. U ademt niet lekker en de KNO arts stelt een diagnose; of juist niet. Vaak komen mensen als eerste in een regionaal ziekenhuis en krijgen hier iets te horen over hun neus. Maar klopt dit wel? Het loont altijd de moeite om voor een 2nd opinion bij een specialist te gaan, ook voor een kleinigheid. Een andere arts kan een andere visie hebben of nog iets anders zien aan uw neus.
2.Bepalen van de arts die de operatie uit gaat voeren
U heeft nu een diagnose en weet wat er aan te doen is. Wij raden u aan om voor elke handeling aan uw neus een arts die de aangeraden operatie als specialisme heeft te consulteren en ook niet meteen bij de arts die deze diagnose stelt een afspraak voor de operatie te maken.
Checklist arts keuze
- Is de arts u aangeraden als specialist door andere KNO artsen?
- Maakt de arts een scan van uw neus?
- Weet de arts wat empty nose syndrome is?
- Wat kunt u over de arts vinden op internet?
- Stel de arts vragen over de airflow, hoe vaak de arts de operatie heeft uitgevoerd en over de risico's
- Hoe reageert de arts als u deze onderwerpen aansnijd?
3.De daadwerkelijke operatie
U heeft nu een arts gevonden door wie u de operatie uit wilt laten voeren. Nu is er nog 1 ding heel belangrijk; spreek met de arts van te voren af dat er geen conchotomie bij u word uitgevoerd tijdens de operatie.
Lange wachttijden
In een bepaald ziekenhuis is de wachttijd voor een septumperforatie operatie 4 jaar. Dit is natuurlijk belachelijk lang. Misschien denkt u; de wachttijd is zo lang omdat deze arts de beste is. Dit is niet waar. Lange wachttijden kunnen met andere factoren in het desbetreffende ziekenhuis te maken hebben. Daarom kan het de moeite lonen om bij andere ziekenhuizen naar de wachttijd te informeren. Bijvoorbeeld bij een ver weg gelegen ziekenhuis. Een arts met hetzelfde specialisme kan elders een veel kortere wachttijd hebben.
Wij zijn patiënten, net als u, die neusklachten hadden en daarom bij de KNO arts in de stoel belandden. Wij gingen vol vertrouwen de behandelkamer in om een eenvoudige ingreep te ondergaan en zitten nu voor de rest van ons leven met ernstige ademhalingsproblemen opgescheept. Deze dramatische uitspraak is helaas echt waar. Wij schrijven dit omdat wij niet willen dat u hetzelfde overkomt. Natuurlijk willen we u ook niet afhouden van een medische behandeling. Nu u beter geïnformeerd bent kunt u een verstandige beslissing nemen.
Hits: 1398