Spring naar inhoud

Septal Button

De septal button op zijn plaats

Wat is een septal button?
Een septal button is een plastic tussenstuk dat een neusperforatie af kan sluiten. Het bestaat uit twee zijkanten, flensen, met een tussenstuk wat deze verbind. Een kant van de flens word door het perforatiegat getrokken. Het verbindingsstuk zit dan door het gat. De flensen liggen plat tegen het septum aan. Op deze manier is het gat dichtgemaakt zonder operatie. De button kan poliklinisch worden geplaatst. Hiermee is de septal button een alternatief voor een septum perforatie operatie.

Septal buttons in twee maten

Plaatsing
Het plaatsen van een septal button gebeurd poliklinisch.
Eerst worden er watten met verdovingsvloeistof in de neus geplaatst. Dit moet 20 minuten inwerken. Hierna trekt de KNO arts een flens van de button door het gat. Dit is een priegelwerkje. Afhankelijk van de maat van de button gaat het moeilijk of makkelijk. Als het plaatsen moeilijk gaat en pijnlijk is, raden we u aan op te staan, weg te lopen en een andere KNO arts te zoeken; plaatsen gebeurd soms door onervaren artsen die de neus een hoop schade kunnen toebrengen. Gaat het plaatsen makkelijk, zonder bloed en pijn, dan gebeurd het zoals het hoort. Na het plaatsen kan de patiënt meteen naar huis.

Een op maat gemaakte button

Maatvoering en draagcomfort
Het draagcomfort word beïnvloed door de maat van de button. Hoe kleiner de button, hoe beter het draagcomfort. Er is dan minder materiaal wat de airflow kan beïnvloeden of tegen weefsels aan kan drukken.
In de praktijk voelen patiënten de septal button vaak zitten. Dit heeft met de maat button te maken. Soms hebben ziekenhuizen alleen de grootste maat button op voorraad. Deze word dan geplaatst ongeacht de grootte van het gat. De arts knipt de flensen bij om de button 'passend' te maken. Vaak steken deze alsnog te veel uit naar boven of naar voren. Als de flensen te hoog blijven gaan ze klapperen bij een sterke luchtstroom. Het komt voor dat hoge flensen de neus bovenin afsluiten.
Ook kan het plaatsen van een onjuiste maat de perforatie groter maken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de standaard maten slechts voor 10 % van de patiënten comfortabel voelen in de neus. Een op maat gemaakte septal button is mogelijk bij dr Bodlaj in Duitsland en bij The Face Institute/ neusreconstructiekliniek in Amsterdam.

Scan van perforatiegat
Op maat gemaakte septal button
Septal button in perforatiegat

Op maat gemaakt
Het is met de huidige beschikbare techniek mogelijk om een septal button op maat te maken. Op basis van een scan van het neustussenschot word er met een 3D printer een perfect passende button gemaakt. Bij een standaard button zijn de flensen heel groot en het tussenstuk zeer klein. Een op maat gemaakte button zit precies andersom in elkaar. Het tussenstuk is exact even groot als het gat en de flensen zijn heel klein. Al het overtollige materiaal is weggelaten. Zo kan de button niet gevoeld worden met ademen. In Nederland word deze techniek helaas nog niet gebruikt. Hopelijk gebeurd dit in de toekomst wel.

Waar is het plaatsen van een op maat gemaakte septal button mogelijk?
Wij hebben vernomen (maar niet zelf gecontroleerd) dat het in het Radboud ziekenhuis in Nijmegen mogelijk is om een op maat gemaakte septal button te plaatsen.
Tel. 024-361 35 05.
Het is aan te raden om hier een afspraak te maken indien u een septal button wilt laten plaatsen. De button word dan op maat gemaakt met een 3D printer.

Dr Bodlaj in Duitsland is een specialist in het vervaardigen van op maat gemaakte buttons. Dit gebeurd op de wijze zoals in het stukje hierboven.
De kosten zijn ca 1800,- . Het is mogelijk dat uw zorgverzekeraar deze kosten of een gedeelte daarvan vergoed. Het is het geld en de moeite zeker waard, omdat het draagcomfort van een septal button erg belangrijk is en dr Bodlaj hierin een specialist is. Het kost u 2 a 3 bezoeken aan de kliniek in Duitsland: 1 voor het maken van de scan, 1 voor het plaatsen en 1 voor een eventuele nacontrole.

Een op maat gemaakte septal button is ook mogelijk bij The Face Institute in Amsterdam.
Dr Faris is voorstander van het operatief sluiten van een perforatie, echter zijn op maat gemaakte septal buttons wel mogelijk via deze kliniek. U kunt een afspraak maken voor een bezoek en de mogelijkheden bespreken.

Wat kunt u verwachten van een standaard septal button?
Of u de button kunt voelen in de neus, weet niemand van te voren. Dit zult u uit moeten proberen. Zit de button na een paar dagen nog vervelend, dan zal dit niet verbeteren na een nog langere periode. Het is raadzaam om op voorhand met de arts af te spreken dat u op zeer korte termijn terug kan komen voor het verwijderen.

Neustussenschot perforatie
Een geperforeerd neustussenschot is niet schadelijk. Toch kunnen er een paar hinderlijke nadelen ontstaan door de perforatie. Doordat de lucht langs het gat stroomt kunnen er fluitende geluiden ontstaan met ademen. Tevens kan de lucht door het gat turbulentie opleveren. Hierdoor moet iemand harder ademen dan nodig is om de lucht naar boven te krijgen. Rondom het gat kunnen zich korsten vormen die hinderlijk kunnen zijn. Deze nadelen kunnen redenen zijn om een gat dicht te maken. Om dit eenvoudig en zonder operatie te doen, kan een septal button een uitkomst zijn.

Hits: 5615

Lees de volgende pagina:
Waarom nadenken belangrijk is