Spring naar inhoud

Septal Button

De septal button op zijn plaats

Wat is een septal button?
Een septal button is een plastic tussenstuk dat een neusperforatie af kan sluiten. Het bestaat uit twee zijkanten, flensen, met een tussenstuk wat deze verbind. Een kant van de flens word door het perforatiegat getrokken. Het verbindingsstuk zit dan door het gat. De flensen liggen plat tegen het septum aan. Op deze manier is het gat dichtgemaakt zonder operatie. De button kan poliklinisch worden geplaatst. Hiermee is de septal button een alternatief voor een septum perforatie operatie.

Septal buttons in twee maten

Plaatsing
Het plaatsen van een septal button gebeurd poliklinisch.
Eerst worden er watten met verdovingsvloeistof in de neus geplaatst. Dit moet 20 minuten inwerken. Hierna trekt de KNO arts een flens van de button door het gat. Dit is een priegelwerkje. Afhankelijk van de maat van de button gaat het moeilijk of makkelijk. Na het plaatsen kan de patiënt meteen naar huis.

Een op maat gemaakte button

Maatvoering en draagcomfort
Het draagcomfort word beïnvloed door de maat van de button. Hoe kleiner de button, hoe beter het draagcomfort. Er is dan minder materiaal wat de airflow kan beïnvloeden of tegen weefsels aan kan drukken.
In de praktijk voelen patiënten de septal button vaak zitten. Dit heeft met de maat button te maken. Soms hebben ziekenhuizen alleen de grootste maat button op voorraad. Deze word dan geplaatst ongeacht de grootte van het gat. De arts knipt de flensen bij om de button 'passend' te maken. Vaak steken deze alsnog te veel uit naar boven of naar voren. Als de flensen te hoog blijven gaan ze klapperen bij een sterke luchtstroom. Het komt voor dat hoge flensen de neus bovenin afsluiten.
Ook kan het plaatsen van een onjuiste maat de perforatie groter maken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de standaard maten slechts voor 10 % van de patiënten comfortabel voelen in de neus.

Scan van perforatiegat
Op maat gemaakte septal button
Septal button in perforatiegat

Op maat gemaakt
Het is met de huidige beschikbare techniek mogelijk om een septal button op maat te maken. Op basis van een scan van het neustussenschot word er met een 3D printer een perfect passende button gemaakt. Bij een standaard button zijn de flensen heel groot en het tussenstuk zeer klein. Een op maat gemaakte button zit precies andersom in elkaar. Het tussenstuk is exact even groot als het gat en de flensen zijn heel klein. Al het overtollige materiaal is weggelaten. Zo kan de button niet gevoeld worden met ademen. In Nederland word deze techniek helaas nog niet gebruikt. Hopelijk gebeurd dit in de toekomst wel.

Wat kunt u verwachten van een septal button?
Of u de button kunt voelen in de neus, weet niemand van te voren. Dit zult u uit moeten proberen. Zit de button na een paar dagen nog vervelend, dan zal dit niet verbeteren na een nog langere periode. Het is raadzaam om op voorhand met de arts af te spreken dat u op zeer korte termijn terug kan komen voor het verwijderen.

Neustussenschot perforatie
Een geperforeerd neustussenschot is niet schadelijk. Toch kunnen er een paar hinderlijke nadelen ontstaan door de perforatie. Doordat de lucht langs het gat stroomt kunnen er fluitende geluiden ontstaan met ademen. Tevens kan de lucht door het gat turbulentie opleveren. Hierdoor moet iemand harder ademen dan nodig is om de lucht naar boven te krijgen.
Rondom het gat kunnen zich korsten vormen die hinderlijk kunnen zijn. Deze nadelen kunnen redenen zijn om een gat dicht te maken. Om dit eenvoudig en zonder operatie te doen, kan een septal button een uitkomst zijn.

Lees de volgende pagina:
Waarom nadenken belangrijk is