Spring naar inhoud

Overleven met ENS: tips

Tips om met ENS om te gaan tot de herstelbehandeling
Afplakken van de neus: om de luchttoevoer in de neus te beperken, plakken veel ENS patiënten hun neusgaten gedeeltelijk af met plakband.

Onzichtbaar tape: Leukofix

Dit kan helpen om tijdelijk wat minder oppervlakkig adem te hoeven halen, om niet duizelig te worden. Het moge duidelijk zijn dat dit een tijdelijk redmiddel is; plakband zit vervelend op je neus. Het raakt los op vervelende momenten.
Maar om even een wat betere concentratie te hebben of om in slaap te vallen, kan het helpen. Probeer het uit, dan weet je het effect en de juiste plakmethode. Een goed merk tape is Leukofix, te koop via internet.
Het is een goed idee om een survival tasje te maken, met een schaartje, een spiegeltje en eventueel alcoholdoekjes om de neusvleugels te ontvetten. Dan kun je het altijd onderweg weer vastplakken als het losraakt.


Hyaluronzuur spray
Sprays en zout waterspoelingen kunnen helpen om de neus te bevochtigen. Echter droogt zoutwater de neus juist uit, na 20 minuten. Iets veel beters, maar helaas niet in de winkel te koop is: hyaluronzuur spray. (HA spray afgekort).
Wij hebben dit zelf ontdekt en zijn razend enthousiast erover.
Hoe maak je het?
1. Koop hyaluronzuur poeder bij bijvoorbeeld https://www.jojoli.nl/hyaluronzuur.html?id=131734355&quantity=1
2. Koop een flesje Otrivin zoutoplossing eucalyptus en giet de inhoud in de gootsteen. Andere neusspray flesjes zijn niet heropenbaar zoals deze. Het kan een beetje rommelen zijn om het flesje open te krijgen maar bij dit merk lukt het wel (gebruik alleen geen tang)
3. Meng het hyaluronzuur poeder met water in een klein bakje. De klontjes lossen vanzelf op. Het moet een dikke gel worden. Laat het 1 uurtje staan in de koelkast. Goed doorroeren.
4. Vul het lege Otrivin flesje met HA gel en doe er een beetje water bij. Schudden. Nu moet het spraybaar zijn.

Voordelen HA spray
HA bevochtigt de neus inwendig. Het is eigenlijk nep snot, wat de neus zelf niet meer produceert. HA droogt de neus niet uit zoals zout water wel doet. HA heeft de eigenschap om aanwezig vocht in weefsel daar te houden én nieuw vocht aan te trekken. Je kunt het schadeloos de hele dag door gebruiken. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat HA in de neus de cellen van neusslijmvlies laat groeien en wonden sneller geneest. Dit wondhelings aspect maakt het een ideaal middel om na allerlei soorten neusoperaties te gebruiken; dit is bevestigd door een neusarts. De spray is dus meteen effectief als bevochtiger en doet op de lange termijn het slijmvlies ook goed. HA poeder is goedkoop en je kunt de gel ook op je gezicht smeren; ook al voel je je een zombie door de ENS, je ziet er dan tenminste nog goed uit. Die dure creme's met hyaluronzuur zijn nergens meer voor nodig; nu heb je het pure spul voor veel minder geld.
De spray moet elke dag of om de dag opnieuw gemaakt worden; de HA valt chemisch gezien uit elkaar om 1 of andere reden als het zo in een flesje word gebruikt. Het is niet schadelijk om oude spray te gebruiken, alleen werkt het dan iets minder goed.

Oestrogeen creme/spray: Synapause en Lenzetto
Een creme met oestrogeen erin kan bij sommige mensen het weefsel in de neus tijdelijk doen zwellen. Neusschelpweefsel en neusslijmvlies lijkt eigenlijk op vaginaal weefsel. De sprays en creme's om de vagina te bevochtigen en het weefsel dikker te maken werken daarom ook in de neus. Het weefsel word natter en dikker, en dit maakt ademen voor ENS patiënten aangenamer. (het understatement van de eeuw).
Het merk Synapause is een creme met oestrogeen erin. Dit helpt wel, alleen de vetheid van de creme geeft bij sommige mensen een onaangenaam gevoel. Andere merken oestrogeen creme kunnen ook gebruikt worden.
Iets beters is een spray met oestrogeen, alleen worden die niet gemaakt op basis van iets wat in de neus gesprayd kan worden.
Lenzetto bijvoorbeeld, is een oestrogeen spray op basis van ethanol. Echter prikt dit heel erg als je het in je neus sprayt. Het zal het slijmvlies ook geen goed doen, die ethanol.
Gelukkig hebben we hier iets op gevonden: het mengen met de zelfgemaakte HA spray! Dit werkt heel erg goed. Maak een spray zoals bij HA spray beschreven en spray er 1/4 flesje of iets minder Lenzetto in leeg. Nu heb je 2 sprays: 1 met hormonen en zonder hormonen, 1 voor bevochtigen en 1 voor het toedienen van de oestrogeen. Dit laatste hoeft veel minder vaak dan gewoon bevochtigen. De nieuwe oestrogeen spray prikt nog steeds wel een beetje, daarom is het slim om na deze variant, gewone HA spray te sprayen.
Het effect is verdikt neusslijmvlies, waardoor de luchttoevoer geremd word. Ook maakt het de neus een beetje natter, echter is de voornaamste werking het verdikken van het slijmvlies.

ENS is een vreselijke aandoening. Een patiënt kan door de ernst van de aandoening zelf vaak niet op zoek gaan naar behandelmogelijkheden. Steun van familie en vrienden is ontzettend belangrijk. Wij kunnen uit eigen ervaring zeggen dat het mogelijk is om van de ergste klachten af te komen met een herstelbehandeling.

Lees de volgende pagina:
Neusoperaties en risico's Cosmetisch