Spring naar inhoud

Overleven met ENS: tips

Om de klachten die ENS geeft iets dragelijker te maken zijn er een paar truucjes die je toe kunt passen. Je kunt met tape of katoen de airflow beïnvloeden en zelfgemaakte sprays gebruiken om de neus te bevochtigen. Dit zijn natuurlijk geen permanente oplossingen, maar alle beetjes helpen.
We raden iedereen met ENS klachten aan om zoveel mogelijk opties van deze lijst uit te proberen. Alles wat je kunt doen om de klachten te verlichten is de moeite waard en kan een klein beetje verschil maken.

Afplakken/tapen van de neus:

om de luchttoevoer in de neus te beperken, plakken veel ENS patiënten hun neusgaten gedeeltelijk af ....met plakband.

Vrijwel onzichtbaar tape op het linkerneusgat

Het tape remt de luchtstroom af. Dit is prettig, want hoe langzamer de lucht binnenkomt, hoe minder duizelig je word met ademen. Hoe je plakt zul je moeten uitproberen; 2 kanten tegelijk is moeilijk omdat het tape dan over elkaar heen geplakt moet op het tussenstukje onder je neus. Dit laat sneller los dan wanneer je gewoon 1 kant doet. Je moet echt experimenteren met hoe je het doet.
Het beste kun je een stukje op het tussenstukje plakken, je neusgat aan de bovenkant dichtvouwen en dan het tape eroverheen. Het hele gat dicht werkt vaak averechts; je kunt het beste het geplakte gat nog een beetje openlaten aan de onderkant. De plak en tape methode kost echt tijd om te proberen, maar het is zeer zeker de moeite waard.

Merken tape
Een goed merk tape is Leukofix, te koop via internet. Een andere variant is Leukoflex.
Als je gaat tapen, koop deze beide soorten tape en probeer het. Belangrijk is om de neus goed te ontvetten met alcohol bijvoorbeeld, want tape laat snel los op een ingesmeerde creme neus. Het is een goed idee om een survival tasje te maken, met een schaartje, een spiegeltje en eventueel alcoholdoekjes om de neusvleugels te ontvetten. Dan kun je het altijd onderweg weer vastplakken als het losraakt. Het is zeer zeker de moeite waard om mee te experimenteren. Niet opgeven als het vervelend is; echt een paar keer goed proberen, maak er een project van.

Implantaten van katoen

Een ENS patiënt in Amerika heeft een methode ontworpen om van een klein stukje wondgaas een implantaat te maken en dit in de neus te plaatsen. Het schijnt heel goed te helpen. Wij gaan het binnenkort uitproberen, maar wilden alvast dit filmpje plaatsen
https://www.facebook.com/david.troutman.589/videos/3542432639168309
Hij rolt van wondgaas een rolletje en plaatst dit in de neus. Kijk het filmpje maar en probeer het gewoon uit.

Medicijn: Losartan

Inherent aan ENS is een onrustig, angstig of paniekgevoel. Goed nieuws: het middel Losartan kan dit drastisch verminderen. Het is een licht hart medicijn met ongebruikelijk fijne bijwerkingen voor ENS patiënten. De bloedvaten worden verwijd en het typische ENS stress gevoel word verminderd. Aanbevolen dosering is 12,5 mg oraal, 12,5 mg fijnstampen en gedurende de dag opsnuiven. Dit maakt de neus natter, luchtstroom word beter gevoeld en versterkt de psychologische effecten. Het middel zelf heeft weinig bijwerkingen. Natuurlijk dient u uw arts te raadplegen over dit middel; het is dan ook een medicijn op recept. Wij vinden dit 1 van de beste ENS survival tools die er beschikbaar zijn en gebruiken het zelf ook.


Hyaluronzuurspray

Sprays en zout waterspoelingen kunnen helpen om de neus te bevochtigen. Echter droogt zoutwater de neus juist uit, na 20 minuten. Iets veel beters, maar helaas niet in de winkel te koop is: hyaluronzuur spray. (HA spray afgekort).
Wij hebben dit zelf bedacht en zijn razend enthousiast erover.
Tot onze verbazing en vreugde blijkt er zelfs wetenschappelijk onderzoek naar te zijn gedaan waaruit blijkt dat HA in de neus een positieve werking heeft op de celgroei van het slijmvlies.
Hoe maak je het?
1. Koop hyaluronzuur poeder bij bijvoorbeeld https://www.jojoli.nl/hyaluronzuur.html?id=131734355&quantity=1
2. Koop een flesje Otrivin zoutoplossing eucalyptus en giet de inhoud in de gootsteen. Andere neusspray flesjes zijn niet heropenbaar zoals deze. Het kan een beetje rommelen zijn om het flesje open te krijgen maar bij dit merk lukt het wel (gebruik alleen geen tang)
3. Meng het hyaluronzuur poeder met water in een klein bakje. De klontjes lossen vanzelf op. Het moet een dikke gel worden. Laat het 1 uurtje staan in de koelkast. Goed doorroeren.
4. Vul het lege Otrivin flesje met HA gel en doe er een beetje water bij. Schudden. Nu moet het spraybaar zijn.

Voordelen HA spray
HA bevochtigt de neus inwendig. Het is eigenlijk nep snot, wat de neus zelf niet meer produceert. HA droogt de neus niet uit zoals zout water wel doet. HA heeft de eigenschap om aanwezig vocht in weefsel daar te houden én nieuw vocht aan te trekken. Je kunt het schadeloos de hele dag door gebruiken. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat HA in de neus de cellen van neusslijmvlies laat groeien en wonden sneller geneest. Volgens dit onderzoek bevorderd HA de celgroei van het neusslijmvlies: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30032656/
En volgens dit onderzoek is HA effectief als wondgenezer na neusoperaties: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29202566/

Het wondhelings aspect maakt het een ideaal middel om na allerlei soorten neusoperaties te gebruiken; het is tevens bevestigd door een ENS specialist dat HA veilig is en effectief kan zijn. De spray is meteen effectief als bevochtiger en doet op de lange termijn het slijmvlies ook goed. Ideaal! HA poeder is goedkoop en je kunt de gel ook op je gezicht smeren; ook al voel je je een zombie door de ENS, je ziet er dan tenminste nog goed uit. Die dure creme's met hyaluronzuur zijn nergens meer voor nodig; nu heb je het pure spul voor veel minder geld.
De spray moet elke dag of om de dag opnieuw gemaakt worden; de HA valt chemisch gezien uit elkaar om 1 of andere reden als het zo in een flesje word gebruikt. Het is niet schadelijk om oude spray te gebruiken, alleen werkt het dan iets minder goed.
NB: hyaluronzuur spray is helaas geen geneesmiddel voor ENS, maar een ondersteunend middel om de vochtbalans + slijmvlies schade te verminderen.

Oestrogeen creme/spray: Synapause en Lenzetto


Een creme met oestrogeen erin kan bij sommige mensen het weefsel in de neus tijdelijk doen zwellen. Neusschelpweefsel en neusslijmvlies lijkt eigenlijk op vaginaal weefsel. De sprays en creme's om de vagina te bevochtigen en het weefsel dikker te maken werken daarom ook in de neus. Het weefsel word natter en dikker, en dit maakt ademen voor ENS patiënten aangenamer. (het understatement van de eeuw).
Het merk Synapause is een creme met oestrogeen erin. Dit helpt wel, alleen de vetheid van de creme geeft bij sommige mensen een onaangenaam gevoel. Andere merken oestrogeen creme kunnen ook gebruikt worden.
Iets beters is een spray met oestrogeen, alleen worden die niet gemaakt op basis van iets wat in de neus gesprayd kan worden.
Lenzetto bijvoorbeeld, is een oestrogeen spray op basis van ethanol. Echter prikt dit heel erg als je het in je neus sprayt. Het zal het slijmvlies ook geen goed doen, die ethanol.
Gelukkig hebben we hier iets op gevonden: het mengen met de zelfgemaakte HA spray! Dit werkt heel erg goed. Maak een spray zoals bij HA spray beschreven en spray er 1/4 flesje of iets minder Lenzetto in leeg. Nu heb je 2 sprays: 1 met hormonen en zonder hormonen, 1 voor bevochtigen en 1 voor het toedienen van de oestrogeen. Dit laatste hoeft veel minder vaak dan gewoon bevochtigen. De nieuwe oestrogeen spray prikt nog steeds wel een beetje, daarom is het slim om na deze variant, gewone HA spray te sprayen.
Het effect is verdikt neusslijmvlies, waardoor de luchttoevoer geremd word. Ook maakt het de neus een beetje natter, echter is de voornaamste werking het verdikken van het slijmvlies.
Vrouwen met ENS hebben 1 voordeel; ze kunnen zonder problemen oestrogeenspray in de neus gebruiken. Voor mannen kan het misschien een nadeel zijn om deze vrouwelijke hormonen binnen te krijgen. Het zijn echter geen krankzinnige hoeveelheden en het kan het ademgemak verbeteren. Wij denken dat een klein beetje oestrogeen bij mannen niet veel kwaad kan. Uit onderzoek is gebleken dat oestrogeen zelfs goed kan zijn voor mannen: https://www.welingelichtekringen.nl/wetenschap/220753/oestrogeen-is-voor-mannen-net-zo-belangrijk-als-testosteron.html

Chinese acupunctuur en kruidenpoeder in de neus

Een van de oorzaken van ENS is dat het neusschelpweefsel niet dik genoeg meer is.
Ook helpen medicijnen en andere therapieën niet goed genoeg om dit te herstellen op de lange termijn. Een poeder wat het weefsel weer verdikt en dagelijks kan worden ingenomen, zou dus een uitkomst zijn.
En dat hebben we gevonden.
https://www.acupuncturist-yang.nl/de-praktijk/
Dit bedrijf maakt een neuspoeder wat je dagelijks in de neus kunt deppen met een wattenstaafje. Je kunt het ook innemen.
De chinese geneeskunst werkt met elementen. Dingen die met vocht en weefsel dikker maken te maken hebben zijn de Yin kant, de vrouwelijke waterkant.
Dit poeder is volgens deze strategie samengesteld met kruiden die dit doen in het lichaam. Direct in de neus gesnoven of gedept helpt het écht om het weefsel weer dikker te maken.
Kruidenpoeders voor IN de neus worden bij maar weinig bedrijven in Nederland gemaakt.

Ter inspiratie voor therapeuten plaatsen we de denkrichting voor dit poeder hier:
Het eindstadium van Atrofische Rhinitus is eigenlijk vergelijkbaar met ENS.
Ter behandeling van AR zijn diverse kruidenformules; 1 ervan staat op deze website:
https://www.americandragon.com/conditions/AtrophicRhinitis.html
Door het poeder te ontwerpen om de Yin te versterken, word neusschelpweefsel weer lekker dik. Het is een interessant gebied en wij hopen dat andere kruidentherapeuten óók zich erin gaan verdiepen.
Wij nemen elke dag het poeder van acupuncturist Yang en zijn heel blij met de effecten ervan! Het werkt echt! Je krijgt het mee naar huis, en kunt maanden doen met 1 pot!

Visnja acupunctuur
http://www.acupunctuurvisnja.nl/
Chinese acupunctuur pakt eigenlijk maar weinig meridianen aan.
Visnja gebruikt een oude methode die in onbruik is geraakt, met meer acupunctuur punten.
Daardoor is deze werkzamer dan de methodes die in de meeste centra gebruikt worden.
Ze heeft ons proberen te helpen en vanwege de afstand kunnen we de kuur niet afmaken, maar we moedigen iedereen met ENS klachten aan om bij Visnja een kuur te volgen.
We geloven in de kunde en kennis van deze vrouw en hopen dat mensen die in de buurt van Elst wonen het willen proberen. Ze heeft een schema opgesteld om energiebanen die de bloed en vochtstroom naar de neusschelpen weer vrij te maken, door de juiste acupunctuur punten aan te prikken. Bedankt Visnja!


Ling Zhi
Enige tijd geleden schreven we op deze pagina over Ling Zhi in Amsterdam. Ter behandeling van ENS word in deze praktijk een kruidenpoeder in de neus verstoven en acupunctuur toegepast. Dit hebben tot nu toe 4 patiënten waaronder wijzelf uitgeprobeerd.
Helaas zijn de effecten, in tegenstelling tot wat behandelaar Ling Zhi beweert, bij ENS patiënten tijdelijk. Een medepatiënt bleek de volledige behandeling inc. de acupunctuur maar liefst 75(!) keer al gedaan te hebben.
Het effect was telkens tijdelijk. En dat is het bij ons ook.
Tevens ontdekten we dat niet de acupunctuur het goede effect geeft, maar het poeder.
Dit constateerden we na het ondergaan van dezelfde acupunctuur zonder poeder.
Het poeder is niet speciaal voor ENS patiënten ontworpen, maar kennelijk is een bijwerking ervan dat het goed helpt bij ENS. Het neusslijmvlies word weer dik en gaat vocht produceren.
Geheim
Het bedrijf wil niet zeggen wat er in het kruidenpoeder zit. Het helpt wel heel goed, maar het kost dus 55 euro per keer. Het helpt 2 a 3 dagen. De praktijk geeft het poeder niet mee naar huis. Je krijgt van een aanvullende verzekering maar 10 behandelingen vergoed. Zo word het dus erg duur. Daarnaast kost het patiënten die niet bij een vestiging in de buurt wonen erg veel reistijd. We kunnen nog wel meer schrijven over deze situatie, maar dit doen we maar niet.

ENS is een vreselijke aandoening. Een patiënt kan door de ernst van de aandoening zelf vaak niet op zoek gaan naar behandelmogelijkheden. Steun van familie en vrienden is ontzettend belangrijk. Wij kunnen uit eigen ervaring zeggen dat het mogelijk is om van de ergste klachten af te komen met een herstelbehandeling.

Hits: 2265

Lees de volgende pagina:
Neusoperaties en risico's Over deze website