Spring naar inhoud

Celon – Coblatie – Curis

Onderste neusschelp aangeprikt met celon



De celon behandeling is in Nederland tegenwoordig de meest gebruikte neusschelp verkleiningsmethode. De behandeling staat ook bekend onder de namen celon conchae, coblatie, curis en radiofrequente thermotherapie. In het Engels zijn de namen radiofrequency ablation turbinate recuction (RFATR) of, afgekort, radiofrequency ablation/RA. Met de celon techniek krijgt zacht weefsel via een naald een dosis radiofrequente hitte toegediend, waarna dit weefsel verschrompeld. Deze techniek is medisch breed inzetbaar. Bij een neusschelpverkleining word doorgaans alleen de onderste neusschelp met celon behandeld.



Celon behandeling
Eerst wordt de neus verdoofd met watten met verdovingsvloeistof en injectief met lidocaïne en adrenaline. De licocaïne verdoofd en de adrenaline zorgt ervoor dat adertjes zich vernauwen. Er word hierna een grote naald/probe ingebracht in de neusschelp.
Deze naald zit aangesloten op de celon apparatuur.
Er word via de naald stapje voor stapje een dosis hitte van rondom de 60 graden afgegeven aan het ingeprikte weefsel. De probe heeft een meetsensor. Daarmee wordt de dichtheid van het weefsel gemeten; de zogenoemde impendantie meting. Via deze meting, die per prik plaatsvind, wordt gemeten hoeveel tijd de hitte moet en mag worden toegediend. Er klinkt een piepje wanneer de tijd om is. Als reactie op de hitte sterven op deze plek de cellen. Op de plaats van de brandwond vormt zich littekenweefsel, wat minder ruimte in beslag neemt dan het niet behandelde weefsel. Hierdoor neemt het volume van de neusschelp op de aangeprikte plaats af. De neusschelp is nu middels coblatie/celon verkleind. Een celon behandeling vind poliklinisch plaats en duurt in totaal 20 minuten.

De behandeling is eenvoudig.

Nazorg
Het genezingsproces van een celon behandeling duurt in totaal enkele weken. Slikt u bloedverdunnende medicatie, overleg dan met uw arts.
U moet er rekening mee houden dat er zich in het inwendige neusweefsel een brandwond bevind die moet genezen. Korstjes, veel en raar snot zijn een normale reactie. De neus mag desondanks de 1e 3 dagen niet gesnoten worden. Daarna heel voorzichtig weer, zonder druk op de zijwand van de neus. Raak ook de binnenkant van de neus niet aan en breng geen papier of wattenstaafje in. Gebruik na 3 dagen voor 2 weken lang zout water in een neuskannetje om de neus mee te spoelen. Alles wat druk geeft, warmte, of substanties van buiten af dienen vermeden te worden. Deze zaken geven risico op bloedingen en infecties. Krachttraining, handstand, sauna, zwemmen zijn na 6 weken weer mogelijk.
Na 6 weken is de neus volledig genezen. U hoort dan gewoon te kunnen ademen, zonder bijgekomen ongemakken.

Normale complicaties
Er zijn wat genezingscomplicaties mogelijk, nabloedingen en infecties. Een paar druppeltjes bloed is geen reden tot zorg. Dit stopt vanzelf.
Bloed de neus elke dag, dat is niet normaal. Daarmee dient u zich tot uw arts te wenden. Slikt u bloedverdunnende medicatie, overleg dan met uw arts. Voelt u pijn, ruikt u een rare geur in de neus, komt er groen/geel snot, dan is er waarschijnlijk een infectie opgetreden. Wend u zich hiermee tot uw arts. Deze kan u eventueel een antibiotica zalf of kuur voorschrijven. Na 6 weken hoort u normaal te kunnen ademen, zonder ongemakken of afwijkingen, anders dan dat de obstructie verdwenen is.


De celon behandeling is ondanks de veelvuldige toepassing en zonder dat artsen er uitgebreid voor waarschuwen niet zonder risico op een zeer ernstig probleem; (het gevoel van) een veel te wijde neusholte. Zie hiervoor de pagina's over Empty Nose Syndrome.

Waarom celon?
Met de celon/coblatie techniek is er minder risico dat de buitenste slijmvlieslaag van de neusschelp word aangetast. Bij een conchotomie word het gehele weefsel weggeknipt, dus ook het slijmvlies. Bij een celon behandeling blijft dit slijmvlies intact, ook al krijgt het inwendige volumeweefsel een dosis hitte te verwerken. Daarom word een celon behandeling beschouwd als een veiligere methode. Mits zorgvuldig toegepast is celon een handige en veilige techniek om de neusschelpen te verkleinen. De methode is echter niet geheel feilloos; het weefsel kan toch teveel krimpen, vaak door een te grondige toepassing door de arts. De veiligheid waar ce

Normaal gevormde neusschelpen
Te kleine neusschelpen na eenvoudige celon; beide zijdes zijn behandeld
door een ervaren arts.
Links is veel te klein geworden.

Oorzaak; meerdere prikken op 1 plek.
Patiënt ervaart ernstige hinder van de ontstane te wijde neusholte.

Gevaren en nadelen van Celon
Er kan zich na een celon behandeling het tegenovergestelde probleem voordoen als waarom de coblatie werd toegepast: de neusholte kan eenvoudig te wijd worden. Een ernstige variant hiervan heet het Empty Nose Syndrome. Dit ontstaat bijvoorbeeld als de behandeling te grondig en diep word uitgevoerd. Of als het wattage van het celon apparaat per ongeluk verkeerd staat afgesteld. Er sterft teveel gezond weefsel af en het slijmvlies raakt beschadigd door de hitte. Dit gebeurd vooral wanneer de arts het weefsel meerdere keren aanprikt. De neusschelp kan te klein worden en de neusholte zodoende te wijd, waardoor men duizelig word met élke ademhaling, na de behandeling.

U heeft op google gezocht op informatie over celon. Loopt u het gesprek met uw KNO arts die de behandeling voorstelde in gedachten nog eens na...is er iets gezegd over dat de neus ook te wijd kan worden na de behandeling? Kwam de gedachte in u op: 'wat als de neusschelpen te klein worden na deze behandeling? Dat is een hele logische gedachte, dit gebeurd inderdaad soms, en veel vaker dan vermeld word.

Risico
De hitte van celon kan zenuwen en weefsels wel degelijk beschadigen, maar de behandeling is laag arbeid- en tijds intensief en word daarom veelvuldig toegepast door KNO artsen. De behandeling gaat gelukkig vaker goed dan fout, en celon/coblatie is een zeer winstgevende behandeling is voor een ziekenhuis; er word €1800,- gedeclareerd bij de zorgverzekeraar voor een poliklinische behandeling van 20 minuten.
Als alle patiënten over de werkelijke kans op klachten na de behandeling werden ingelicht zouden zij er veel vaker vanaf zien en zou het ziekenhuis minder geld verdienen. Neusschelpverkleining.nl staat los van welk ziekenhuis dan ook en wij vinden het onze plicht om u te informeren over de realiteit rondom celon. Die is dat er meer complicaties optreden en fouten worden gemaakt dan bekend en erkend word, ook na een behandeling door zeer ervaren KNO artsen.


Informeer elkaar! Zoek info over uw KNO arts op Zorgkaart Nederland of schrijf een beoordeling!
https://www.zorgkaartnederland.nl/schrijf-een-waardering

Wie?
Van te voren valt niet te voorspellen bij wie en door wie het misgaat en helaas ook niet hoe groot de kans op schade nu eigenlijk is. In ieder geval is die aanzienlijk. Omdat de behandeling sterk gepromoot wordt door KNO artsen is de situatie onacceptabel.
Patiënten niet informeren over ernstige risico's omdat ze dan mogelijk afzien van de behandeling is het valselijk voorlichten van patiënten, maar dit gebeurd aan de lopende band. De celon- techniek is op zich redelijk, hoewel er arbeids-intensievere manieren zijn om neuschelpen te verkleinen die nóg beter zijn, zoals de submucsosale verkleiningsmethode.

Het sop en de kolen
Een verstopte neus is veel minder erg dan complicaties na een coblatie of celon behandeling. Wij raden u aan om er heel goed over na te denken of het verminderen van uw huidige klachten u het risico op veel ergere problemen waard is. U heeft maar 1 paar neusschelpen die NOOIT meer hersteld kunnen worden indien het verkeerd is gegaan.

Het Empty Nose Syndrome, 1 van de complicaties die kan optreden na celon, word vanwege de verwarrende naam en niet eenduidige klachtenbeeld vaak niet erkend en herkend door artsen. De neusholte kan eenvoudigweg ook te wijd worden, waardoor u na celon duizelig bent met elke ademhaling. Er hoeft maar nét een beetje teveel weefsel te worden verwijderd en u zit levenslang met soms ernstige en onherstelbare klachten opgescheept.

https://www.youtube.com/watch?v=fl-nT8WYxqE

Inwendig filmpje van een Celon behandeling: echt een aanrader! Een oscar voor de soundtrack! (het filmpje kan niet worden ingesloten, dus even klikken)

Seconds from Disaster: Celon behandeling
30-10-2017

Secure toepassing
Het is met Celon mogelijk om de neusschelpen 5% kleiner te maken. Wanneer de behandeling op secure en milde wijze oppervlakkig word toegepast is een minimale verkleining mogelijk. Dit gebeurd in de praktijk helaas niet vaak. De arts heeft als doel de neusschelpen effectief te verkleinen en wil de patiënt niet zonder resultaat naar huis sturen. Door deze gedachtegang lopen patiënten soms ernstige schade aan hun neusschelpen op.

Size matters
Hoe klein de neusschelpen worden na de celon behandeling, is afhankelijk van hoe secuur de behandeling word uitgevoerd door de arts. Die bepaald of hij 1 of 5 keer op dezelfde plaats prikt. Hoe vaker er geprikt word, hoe meer weefsel er zal afsterven. De bedoeling is de neusschelpen terugbrengen tot een normale grootte. Ze zijn immers vergroot maar moeten natuurlijk niet te klein worden. Vergrote neusschelpen kunnen hinderlijk zijn. Neusschelpen hebben echter een belangrijke functie. Om goed te kunnen functioneren moeten de neusschelpen voldoende weefsel hebben.

Verkleinen betekend kleiner maken
Het resultaat gericht zijn van KNO artsen zorgt ervoor dat de neusschelpen kleiner worden dan nodig is. Van het oorspronkelijke formaat blijft soms maar 40% over, zelfs dus met de als veilig bekend staande celon. De neusschelpen zijn nu niet meer vergroot, maar veel te klein. De originele klacht, een geblokkeerde neus wegens vergrote neusschelpen, is verholpen, maar de patiënt zit nu met het tegenovergestelde probleem opgescheept. Er komt teveel lucht de neus binnen en het slijmvlies raakt beschadigd.

De celon apparatuur

Wegbranden
In de volksmond word een coblatie soms het wegbranden van het neusslijmvlies genoemd. Dit is niet geheel juist. Er komt geen vuur aan te pas bij de celon techniek. Er word hitte gebruikt, waar een inwendige brandwond mee word toegebracht aan het weefsel. Het is niet de bedoeling dat de gehele neusschelp 'weg' gaat door de behandeling.

Overige toepassingen
De celon techniek kan worden toegepast op allerlei zachte weefsels. Bij een anti snurk behandeling kunnen ook de huig, de amandelen en het achterste gedeelte van de tong worden verkleind. Het is ook mogelijk om spat aderen dicht te branden met Celon apparatuur. De techniek is breed inzetbaar en toepasbaar, zonder dat er een mes aan te pas komt.

Weergaven: 14167

Lees de volgende pagina:
Redenen voor neusschelpverkleining Wat is een neusschelp?