Spring naar inhoud

Neustussenschot operaties

Septumdeviatie: scheefstand
Het neustussenschot kan van nature of na een neusbreuk scheefstaan. Een scheefstand kan airflow problemen opleveren. De weefsels om het septum heen kunnen tegen het scheefstaande septum aandrukken. Er zijn gevallen waarin het scheefstaande septum 1 neusgat volledig afsluit. Zo kan er een verstopping aanwezig zijn.

Vergrote neusschelp bij scheefstand
Het scheefstaande septum kan veroorzaken dat 1 neusschelp vergroot raakt. Dit gebeurd aan de kant waar het septum van af staat. Hoe dit werkt is als volgt: het septum drukt aan 1 kant op de neusschelp. Aan de andere, ruimere kant is een grotere airflow. Om dit te compenseren groeit de neusschelp aan die kant groter. Zo ontstaan er op den duur 2 verstoppingen; enerzijds door het septum dat 1 neusschelp plat duwt en aan de andere zijde door de vergrote compensatie neusschelp. Een septum operatie is een grotere ingreep dan een celon of conchotomie. Vaak word er in deze gevallen voor een neusschelpverkleining gekozen, terwijl het probleem door het septum word veroorzaakt.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is ds00977_-ds00992_-my00703_im02743_r7_deviatedseptum_jpg.jpg

Septumcorrectie
Het scheefstaande septum kan worden rechtgezet. De ingreep duurt 20 minuten tot 1 uur en word poliklinisch of onder narcose uitgevoerd. De hersteltijd kan een paar weken duren. Eerst word het slijmvlies losgemaakt van het neustussenschot.

Verschillende scheefstanden

Bij een eenvoudige scheefstand word het kraakbeenige gedeelte losgebikt en vervolgens rechtgezet. Bij complexere scheefstanden worden stukken bot weggehaald en vervangen door recht kraakbeen. Het slijmvlies word na de correctie vastgezet. Naast het septum worden vervolgens splints geplaatst. Deze spalkjes van dun plastic moeten binnen 10 dagen verwijderd worden.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is download-4.jpg

Geperforeerd septum
Door langdurig gebruik van neusspray met xylometazoline, neuspeuteren of het snuiven van drugs kan het septum geperforeerd raken. Soms ontstaat de perforatie als complicatie na een septum correctie. Het gat wat ontstaat kan groot of klein zijn. Een geperforeerd septum is niet schadelijk. Wel kan het vervelende fluitgeluiden veroorzaken met ademen. Rondom het gat kunnen korsten ontstaan. Er kan reukverlies optreden. De airflow kan verstoord raken; de ingeademde lucht wervelt rondom het gat en gaat moeilijker naar boven. Het gat kan worden gesloten middels een operatie of het plaatsen van een septal button.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is septal-perforation.jpg

Septum perforatie operatie
Deze operatie word uitgevoerd om het geperforeerde septum te sluiten. Dit kan op verschillende manieren. Soms word het tussenschot in stukjes gebroken tegen elkaar aangezet. In andere gevallen word er extra kraakbeen gebruikt en in/ over het gat geplaatst. Het kraakbeen kan van een donor zijn, van dieren afkomstig of van de patiënt zelf. Er word dan een stukje kraakbeen uit de rib of achter het oor vandaan gehaald. Het gerepareerde septum moet bedekt worden met slijmvlies. Dit is noodzakelijk voor het intact houden van het kraakbeen. Het slijmvlies van het geperforeerde septum zelf kan niet ver genoeg worden uitgerekt om het gemaakte gat te bedekken. Daarom word het slijmvlies ook van de neuswand losgemaakt en de gehele flap word opgeschoven. Na een septum operatie worden er splints geplaatst. Deze siliconen spalkjes bieden bescherming aan de pas geopereerde neus.

Splints

Schade aan het septum
Het neustussenschot kan schade oplopen door een operatie, zelfs als deze bedoeld is om het te herstellen. Met name septum peroratie operaties kunnen schade opleveren. In 20% van de gevallen heelt het septum na deze operatie niet. Het gat kan dan nog groter worden dan het was. Septumperforatie sluitings operaties hebben als doel de airflow te verbeteren in de neus. Een alternatief voor deze ingreep is het plaatsen van een septal button. Indien hier een op maat gemaakt exemplaar voor word gebruikt is dit een veilig alternatief voor de operatie.

ENS na septum operatie
Het Empty Nose Syndrome kan zich ook ontwikkelen na een septum perforatie operatie. Dit komt doordat bij zo'n operatie het slijmvlies van de laterale wand word losgemaakt, om het over het septum te trekken. Dit is nodig om het kraakbeen van het septum te bedekken met slijmvlies. Hierdoor kan er op de plek waar het vlies vandaan komt, onder de neusschelpen, schade onstaan. De neusschelpen kunnen beschadigd raken door het verwijderde slijmvlies; er ontstaat dan het Empty Nose Syndrome.

Onzichtbare afwijkingen aan het septum
Het is altijd een verstandig idee om een ct of DVT scan van uw neus te maken voordat u een neusoperatie ondergaat. Hoog in het septum kunnen ook afwijkingen bestaan. Er kunnen bijvoorbeeld bulten heel hoog en diep op het septum zitten die op het oog (door een KNO arts) niet waarneembaar zijn. Deze bulten of uitsteeksels kunnen ook de airflow beïnvloeden en/of verstoppingen veroorzaken. Niet iedere arts maakt een scan om zo een complete diagnose te stellen.

Lees de volgende pagina:
Alternatieven - Neusspray Neusoperaties en risico's